Почиње расправа о ребалансу буџета за 2019. годину

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије почињу данас расправу о ребалансу буџета за 2019. годину којим се предвиђа повећање плата у јавном сектору од осам до 15 одсто од 1. новембра.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Ребалансом буџета је предвиђено да се до краја године потроши вишак средстава који је током 2019. године остварен у буџету од 50 милијарди динара.

Између осталог, предвиђено је повећање средстава за конверзију дела дуга грађана за стамбене кредите узете у швајцарским францима на основу Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима.

Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре повећана су средства за изградњу путне инфраструктуре, и то за реализацију пројекта изградње аутопута Е-763, деоница Обреновац - Љиг, за изградњу аутопута Е-761, деоница Појате - Прељина, и аутопута Београд - Сарајево.

Министарству просвете, науке и технолошког развоја повећан је износ пара које ће моћи да дају за научно-истраживачке делатности, док су Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбеђена додатна средства за исплату накнада у складу са Законом о финансијској подршци породици с децом.

Фискални савет Србије (ФСС) подржава намеру владе да кроз ребаланс буџета подели вишак средстава који је добијен већим приходима у износу од 50 милијарди динара, али не подржава начин расподеле тог новца, посебно то што је само опремању војске и полиције намењено 10 милијарди.

ФСС је указао и да се из суфицита прелази у мали дефицит.

Поред ребаланса, на дневном реду је и сет финансијских закона.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести