Покрајинска влада за бољи положај ратних ветерана

НОВИ САД: У Војводини има 3.469 ратних војних инвалида и 2.386 корисника породичне пензије који су право остварили по учеснику оружаних акција после 17. августа 1990. године и рата 1999. године, наводи се у Акционом плану који је Покрајинска влада усвојила почетком овог месеца.
Banovina Foto: arhiva „Dnevnika”
Фото: Dnevnik.rs

Документ је сачињен да би се категорија ратних ветерана који остварују разне олакшице проширила и на учеснике оружаних акција после 17. августа 1990. године и рата 1999. године.

Право на основу закона остварују учесници оружаних акција после 17. августа 1990. и рата 1999. година којима је признато својство ратног војног инвалида и чланови породице палог борца из рата 1999. Права тих корисника су идентична с правима ратних војних инвалида и чланова породица палих бораца НОР-а. На основу података који су Покрајинском секретаријату за социјална питања доставиле локалне самоуправе, јавна предузећа и установе, утврђено је да постоје велике разлике у броју, врсти и обиму олакшица које локалне самоуправе обезбеђују на својој територији и да их у већини случајева остварују само ратни војни инвалиди и корисници породичне инвалиднине, а не и ратни ветерани, учесници оружаних акција после 17. августа деведесетих и рата 1999. године. У мањем броју локалних самоуправа ратним ветеранима су дате субвенције у области комуналних услуга и услуга других јавних предузећа, бесплатно коришћење спортских сала, бесплатна ужина и школа у природи за децу, екскурзија и бесплатан смештај у средњошколским домовима и сличне олакшице. О томе сведоче и подаци објављени у Акционом плану Покрајинске владе.   

У Војводини има 3.469 ратних војних инвалида и 2.386 корисника породичне пензије који су право остварили по учеснику оружаних акција после 17. августа 1990. године и рата 1999. године

Од 44 локалних самоуправа које су доставиле податке о повластицама, ратни војни инвалиди немају никакве олакшице у Ади, Кањижи, Сенти, Бачкој Тополи, Новом Кнежевцу, Ковину, Тителу, Темерину, Новој Црњи, Житишту, Жабљу и Белој Цркви. Највећи број олакшица ратним војним инвалидима и миродопским војним инвалидима дају Нови Сад и Кула. Тако ратни војни инвалиди и корисници породичне инвалиднине у Новом Саду имају право на решавање стамбених потреба под одређеним условима у складу с могућностима. Такође новосадска локална самоуправа путем конкурса финансира градска удружења ратних војних инвалида и мирнодопских војних инвалида, даје препоруке за доделу пословних простора тим удружењима под повољним условима. Град их ослобађа и дела плаћања комуналних производа и услуга, попут коришћења топлотне енергије, топле и хладне воде и услуга чистоће, под одређеним условима. Нови Сад даје и бесплатне улазнице за купалиште Штранд и бесплатно коришћење паркинг-места за инвалиде од прве до четврте групе инвалидности, док деци палих бораца даје месечну помоћ.


Решавати проблеме

Покрајинска влада је у мају задужила покрајинске секретаријате да сачине план за побољшање положаја ратних ветерана, односно учесника оружаних акција после 17. августа 1990. године и учеснике рата из 1999. године на иницијативу председника Покрајинске владе Игора Мировића, након шти се сусрео са члановима удружења ратних инвалида, који су му том приликом изнели проблеме. Секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова био је задужен да сачини Акциони план, који је усвојен почетком овог месеца. Циљ је да се категорија ратних војних инвалида, односно оних који остварују разне олакшице у локалним самоуправама прошири и на учеснике оружаних акција после 17. августа 1990. године и рата 1999. године и да се побољша њихов положај.


У Кули је за кориснике породичне инвалиднине обезбеђен бесплатан боравак деце у предшколским установама, бесплатна ужина, регресирани трошкови превоза за ученике и студенте и регресирани смештај ученика у домове. Ратни војни инвалиди, мирнодопски инвалиди и цивилни инвалиди рата имају посебна паркинг-места, прилаз јавним установама, бесплатне риболовачке дозволе, при регистрацији возила ослобођени су плаћања пореза на употребу моторних возила, а уколико су избеглице, по основу телесног оштећења, у зависности његовог од степена, имају додатних 10, 15 или 20 бодова при решавању стамбених потреба избеглица. 

У осталим локалним самоуправама у већини случајева се даје бесплатно коришћење паркинг-места, негде, попут Бечеја, и бесплатна риболовачка дозвола, затим бесплатан јавни превоз (Сремска Митровица), регресирање смешаја у ученичком дому и превоз ученика и студената у висини од 80 одсто (Бачка Паланка), док су у Сомбору, осим бесплатног паркинг-места за ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије инвалидности, војни инвалиди, корисници породичне инвалиднине и ратни ветерани ослобођени и плаћања услуге изношења смећа, а утрошак воде им је субвенционисан 50 одсто, односно до три кубна метра по члану домаћинства.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести