Поповић: Режим у ЦГ је непријатељ Србије

БЕОГРАД: Режим у Црној Гори је непријатељ Србије и тако га треба дефинисати, изјавио је данас министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић и истовремено назвао режим црногорског председника Мила Ђукановића "злочиначким".
Nenad Popović  /Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Он је за ТВ Пинк рекао да најављено усвајање закона о слободи вероисповести у Црној Гори, којим се предвиђа и одузимање имовине Српске православне цркве, непријатељски чин, напад на СПЦ, на српски народ и државу Србију.

Ово нам нису чинили ни најљући непријатељи, и држава Србија ће сигурно, ако дође до изгласавања закона у скупштини Црне Горе, морати да реагује најжешће, поручио је Поповић.

Он је додао да ако се усвоји закон, то ће бити "најгори напад на Србију у историји братског народа који живи у Црној Гори".
Црна Гора је стара српска држава, њу су стварали Немањићи и Свети Сава, рекао је Поповић, оценивши да црногорски председник Мило Ђукановић и његов "злочиначки режим" узимају Србији оно што јој је најсветије - њену историју, име и презиме.

Поповић је објаснио да Ђукановићев режим назива злочиначким јер Србији цркву нису узимали ни Турци за 500 година, ни усташе, ни нацисти.

Они нам чине оно што нам никад ни злочинци нису чинили и Србија ће се према томе сигурно одредити веома јако. Неко жели да нам узме (манастир) Острог, неко жели да нам узме мошти Светог Василија Острошког, Петра Цетињског, а то је наш идентитет, рекао је Поповић.

Министар је истакао да су у Црној Гори из читанке избачени Јован Јовановић Змај и Десанка Максимовић, као и да Срби, грађани Црне Горе који се тако изјашњавају, не могу да се запосле у државним институцијама.

Над нама врше идентитетски геноцид. Усташе су чиниле чисти геноцид, убијали нас, а Мило Ђукановић жели да избаци из Црне Горе, старе српске државе, све што је српско, рекао је Поповић

Он је упозорио да уколико у Црној Гори, као православној "нашој братској земљи", у којој живе Срби, неко може да протера српску цркву и узме свете мошти Василија Острошког и српске манастире, тако нешто би могло кроз седам дана да се деси и на КиМ.

Шиптари би то радили са нашим храмовима на Косову, вероватно би се слично дешавало и у Хрватској. То је модел који се већ десио у Украјини. Мило Ђукановић није идеолог тога, он је обичан извршилац, рекао је Поповић.

Он је додао да је Ђукановић "уцењен извршилац због својих криминалних радњи".

Он је познат као највећи криминалац у Европи. Он мора да испуњава све задатке које му нареде са Запада његови налогодавци и шиптарски налогодавци, јер зна се да је дубоко повезан с њима. То је заједничка шиптарско-ђукановићевска акција, која је злочиначка према српском народу и држави, сматра Поповић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести