Посета Ангеле Меркел - потврда важности Србије за Немачку

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић биће домаћин немачкој канцеларки Ангели Меркел, чији мандат се приводу крају, али су без обзира на то њен боравак у Београду и разговори које ће имати снажан сигнал да Србија и регион остају високо на агенди Немачке, као и да је та посета признање за развој Србије.
vucic
Фото: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

Вучић је до сада више пута изразио захвалност Меркеловој за све што је чинила за Србију док је била на функцији канцелара Немачке.

Меркелова је, рекао је више пута Вучић, много учинила за Србију, посебно када је реч о немачким инвестицијама у земљи.

Канцеларка, која после Београда иде у Тирану, где ће се састати са премијерима земаља Западног Балкана, у Београду ће боравити најдуже и за то време ће имати низ састанака.

Она ће на београдски Аеродром "Никола Тесла" стићи нешто после 16 сати, где ће јој бити приређен дочек, а церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате Србија.

Први састанак канцеларке Меркел и председника Вучића планиран је одмах по њеном доласку и свечаном дочеку, који ће бити приређен испред Палате ''Србија''.

Они ће разговарати иза затворених врата у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

Одговарајући на питања новинара, председник је рекао и да је са Меркеловом увек имао "отворене разговоре", без обзира о чему су разговарали, да је срећан због њене посете, без обзира шта ће чути од ње непосредно пред окончање свог мандата.

Никада нећу заборавити подршку коју нам је дала 2015, као и када су нам Хрвати уводили санкције због миграната и сто је подстицала инвестиције. Њени министри раде на довођењу инвеститора, а тога не би било да није ње, рекао је Вучић.

Раније ове недеље, портпаролка немачке владе Мартина Фиц најавила је да ће у фокусу разговора двоје државника бити билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе.


За Меркел од Вучића пиротски ћилим и поклон изненађења

Председник Србије Александар Вучић поклониће, приликом данашњег сусрета, немачкој канцеларки Ангели Меркел пиротески ћилим, потврђено је Тањугу у Председништву Србије.

Како је речено Танјугу, Вучић ће Меркел уручити и још један лични поклон, који је изненађење.

Немачка канцеларка, чији је мандат при крају, данас ће допутовати у дводневну посету Србији.


Дипломата Зоран Миливојевић очекује да Меркелова током ове посете каже да Немачка не мења политику када је реч о овом региону и да Берлински процес остаје на снази као механизам који би требало да нас приближи ЕУ.

Није ни случајно да у Београду буде засебно, а онда са осталима да буде у Тирани.То су потпуно јасне поруке да Немачка има интерес за овај простор, примећује Миливојевић.

Миливојевић подсећа на значај Немачке за српску привреду, пошто је Немачка највећи инвеститор, а и њене компаније запошљавају 72.000 људи у Србији.

Већина аналиттичара очекују да ће Меркелова у Београд доћи без нових порука, инсистирајући пре свега на сарадњи на Западном Балкану.

Али за претпоставити је да ће се у разговору са председником Вучићем наћи и питање наставка дијалога Београда и Приштине и стање у Републици Српској, нарочито у контексту именовања немачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника у БиХ.

Од доласка на власт, и док је био премијер, Вучић је неговао одличне односе са немачком канцеларком, за коју и данас каже да је главна лидерка у Европи, и да ће то засигурно остати и након одласка у „пензију". Последњи пут канцеларка Меркел посетила је Београд јула 2015. када јој је домаћин био Вучић, али у функцији председника Владе Србије. Вучић је од тада у више наврата боравио у Берлину, где се састајао са канцеларком Меркел, коју је подржао и као лидерку Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) сестринске партије Српске напредне странке (СНС).

Строге мере током посете, мигови 29 Војске Србије на дочеку

Током дводневне посете Београду немачке канцеларке Ангеле Меркел на снази ће бити ригорозне мере безбедности, а како преносе медији, канцеларку ће дочекати мигови 29 Војске Србије.

Домаћин немачкој канцеларки, чији се мандат приводи крају, биће председниик Србије Александар Вучић, а целом трасом којом се она буде кретала биће распоређени припадници МУП-а Србије.

На терену ће, према речима неименованог извора Блица, бити и два полицијска хеликоптера.

Око 600 људи, како се додаје, бити директно задужено за за непосредну безбедност канцеларке.

Реч је о, преноси Блиц, више од 50 припадника Јединице за обезбеђење објеката и личности, 100 припадника Жандармерије, 400 припадника београдске полиције, десет припадника Специјалне антитерористичке јединице и пилотима хеликоптерске јединице.

На терену ће све време дежурати и неколико тимова ватрогасаца и медицинске екипе.

Дарко Обрадовић из Института за националну безбедност рекао је за Тањуг да ће мере безбедности које ће бити примењене бити попут оних приликом њене посете пре пет година.

То је први степен безбедности који подразумева затварање трасе кретања Меркел, рекао је Обрадовић.

Све мере, наводи он, се примењују на основу безбедносне процене коју раде наши органи, уз улазне податке који се добијају у сарадњи с немачким органима. То је један протокол, једна мапа по којем ће се одређивати контрамере акције и операције у циљу оптималне безбедности највише званице", навео је Обрадовић.

ЈКП "Јавно осветљење" Београд саопштило је да ће током вечерњих часова у бојама немачке заставе бити осветљени Палата Албанија, Мост на Ади и Бранков мост због посете немачке канцеларке.

Такође, са стубова јавног осветљења у ужем центру Града, новобеоградских булевара, Бранковог моста, на приступним саобраћајницама од аеродрома Никола Тесла дуж ауто-пута и у реону Палате Србија виориће се 1.500 заставица Републике Србије и Савезне Републике Немачке.

На згради Генекса на Новом Београду у знак добродошлице постављене су велике заставе Немачке и Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести