Посланици о документарцу "Владалац", РС, министрима...

БЕОГРАД: Посланици су данас на почетку седнице постављали питањна извршној власти и државним органима, а интересовало их је ко је финансирао документарни филм "Владалац", да ли Србија може да реагује на дешавања у Републици Српској, јер је потписник Дејтонског споразума, као и да ли ће бити смењен министар здравља Златибор Лончар.
poslanici
Фото: Tanjug / O.Toskić, arhiva

Посланик на листи СНС Маријан Ристичевић питао је Министарство културе ко финансира серијал "Владалац" који се емитује на телевизији Н1, наводећи да је он још пре годину дана упозорио да ће та ТВ заједно са Новом у изборној кампањи креирати на одређени начин политичке прилике у земљи.

Он је питао да ли серијал финансирају грађани преко претплате за СББ или Башким Улај за кога је, каже, утврђено да је финансирао уредника Н1 Југослава Ћосића.

"Да ли је албанска мафија наручила да се четири сата на Н1 емитује емисија ''Владалац''", питао је Ристичевић.

Он је питао и директора РТС-а Драгана Бујошевића по ком се критеријуму позивају политичари у емисије на тој телевизији, рекавши да има оних који су за три године гостовали шест пута, а да он, као најактивнији посланик, није гостовао ниједном за осам година.

Ристичевић је имао питање и за министра Милана Кркобабића, а желео је да зна које задруге су добиле средства, која су им седишта, колико новца су добиле, јер, како каже, постоје индиције да средства не добијају активне задруге већ фиктивне, недавно основане.

Посланик СРС Алекснадар Шешељ питао је у светлу "проветравања" у владајућој странци да ли ће бити смењен министар здравља Златибор Лончар за кога каже да је "тешко компромитована личност".

Шешељ каже и да је Лончар недавно покушао да подели српски народ критикујући оне који долазе из Црне Горе "као да тамо живи неки други народ".

Посланица СПС Весна Ивковић питала је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да ли се припрема документ у циљу заштите животне средине, имајући у виду да је недавно саопштено да су највећи загађивачи означени издувни гасови и индивидуална ложишта.

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ðорђе Вукадиновић указао је да је Народна скупштина Републике Српске усвојила закључак у вези са, како је рекао, антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ.

"Последња у низу скандалозних одлука је покушај да се пољопривредно земљиште преведе из власништва РС у власништво БиХ, следећи случај ће бити са шумама, водама…на тај начин се мења Дејтонска структура и урушавају институције РС", рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је питао да ли Србија као потписница Дејтонског споразума може да реагује.

Тужилаштво и РЕМ да реагују због увреда Вучићеве ћерке

Посланик Српске напредне странке Александар Марковић питао је данас Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал да ли ће покренути поступак и истрагу против Сибина Вукадиновића који је, каже, на најогавнији начин вређао ћерку председника Србије Александра Вучића.

Вукадиновић је написао огаван твит, каже Марковић и додао да због тога не може ни да га прочита, али да верује да је јавност упозната са садржајем.

Марковић је указао да је реч о блиском сараднику Бошка Обрадовића кога је лидер Двери чак доводио у парламент.

"Сматрам да је потребно да тужилаштво у овом поступку обухвати и Бошка Обрадовића, да се истражи његова улога у свему томе, поготово зато што ово није први пут да блиски сарадници Бошка Обрадовића на најгори могући начин вређају и прете Александру Вучићу и његовој породици", рекао је Марковић.

Посланик СНС је коментарисао и документарни филм који је емитован на ТВ Н1 под називом "Владалац", који се бави председником Србије и СНС Александром Вучићем.

Марковић је оценио да је тај документарац "пропагандо смеће".

"Они то називају документарним филмом, а заправо је реч о најгорој, најпримитивнијој, најприземнијој могућој пропаганди на којој би и Гебелс позавидео, а која за циљ има искључиво ширење мржње према Александру Вучићу", рекао је Марковић.

Он је питао Регулаторно тело за електронске медије да ли ће реаговати на хајку ТВ Н1 у циљу заштите интереса јавности у области електронских медија и заштите корисника услуга електронских медија, у складу са Законом о електронским медијима, на начин примерен демократском друштву.

"Та телевизија, са иначе сумњивом регистрацијом, са сумњивим дозволама, са сумњивим финансијама, која 24 сата дневно, седам дана у недељи, води кампању против Александра Вучића и СНС, синоћ је достигла свој врхунац у болесној мржњи", рекао је Марковић.

Марковић је оценио да је аутор Славиша Лекић окупио у филму скоро све традиционалне мрзитеље Александра Вучића, а критеријум му је, каже, очигледно био да позове оне који су спремни да што јаче и вулгарније нападну Вучића.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести