Посланици: Подржати ребаланс, ефикасне мере против короне

Посланици Српске напредне странке, СДПС и Јединствене Србије најавили су данас подршку ребалансу буџета за ову годину
Skupština Srbije, zasedanje  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Посланици Српске напредне странке, СДПС и Јединствене Србије најавили су данас подршку ребалансу буџета за ову годину, указујући да су мере које је Србија предузела у борби против корона вируса биле ефикасне и да су биле усмерене на спасавање живота и економије.

Председница Одбора за финансије и посланица СНС Александра Томић оценила је да је Србија реаговала адекватно и послушала потребе привреде, као и да су мере, због којих се ради ребаланс буџета, утицале на то да Србија сада има најмању стопу пада привредних активности.

“Зато спремно дочекујемо и 2021.годину”, рекла је Томић у Скупштини Србије.

Она се осврнула на јучерашњу седницу Одбора за финансије којој је присуствовао и председник Фискалног савета Србије Павле Петровић, наводећи да он увек подиже лествицу када је у питању финансијска стабилност и да је “увек против повећања плата..”.

“Када је у питању повећање плата или помоћ од 100 евра, онда је врло скептичан и противи се мерама, али ипак када се погледају извештаји Светске банке, ММФ-а, Европске комисије, те мере су дале резултате”, рекла је Томић.

Она је додала да опозициони лидер који истичу да Србија није на добром путу показују да неки људи живе у прошлости.

Посланик СДПС Милорад Мијатовић подсећа да је реч о другим ребалансу за 2020.годину и да је први урађен у априлу 2020.године.

Према његовим речима, Влада Србије је првим ребалансом постигла изванредне резултате и дала ефикасан одговор на пандемију ковида -19. Мијатовић истиче да је влада постигла два циља која су постала стратешка, а то су спасавање живота, али и економије.

“Пензије се редовно исплаћују, нема смањења, плате такође. Многе земље су смањиле и плате и пензије, ми то нисмо урадили, а можда је највећи резултат то што нисмо смањили капиталне инвестиције”, рекао је Мијатовић.

Он је приметио да је држава тестирала скоро четвртину становништва скупим тестовима, да се грађани бесплатно лече, а то све, како каже, говори да Србија има опремљене болнице, респираторе, лекове, као и да се граде две ковид болнице.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма каже да је ребаланс буџета инвестициони, развојни и социјалн, наводећи да су међународне институције одале признање Србији за реаговање у кризном времену.

“Неко ко је све гледао са стране није могао да каже да се мање радило. Динар је стабилан што је важно за српске произвођаче, компаније, али и пољопривреднике који живе на селу”, рекао је Марковић.

Марковић је истакао да се Србија добро борила против корона вируса и да имамо најмањи број заражених.

Међутим, сматра да “корону треба носимо као кијавицу”, јер буџет мора да се пуни.

СНС и СПС подржавају ребаланс, Глишић против

БЕОГРАД: Посланица Српске напредне странке Александра Томић и шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић најавили су подршку тих странака ребалансу буџета за 2020. годину, уз оцену да је Србија сачувала стабилност и да ће следеће године наставити са улагањима у инфраструктуру који допринисе економском расту.

Томић је навела да је дефицит од 8,8 одсто БДП-а оправдан и да је држава показала да је реаговала одговорно, ефикасно и брзо на непредвиђене околности, наводећи да би пад био много већи да није било такве реакције.

"Ребаланс је показатељ да се добро и одговорно носимо са пандемијом и да не одустајемо од програма Србија 2025", рекла је Томић у Скупштини Србије и истакла да ће се следеће године радити на реализацији јако добрих инфраструктурних пројеката.

Она је подсетила да је први ребаланс буџета усвојен у априлу ове године и да је представљао 44 уредбе које је влада морала да усвоји да би држава функционисала у време највеће пандемије.

Према њеним речима, Србија је реаговала када други нису, одговорила је промптно и здравствене и економске мере су дале резултате.

Томић је захвалила председнику Александру Вучићу, јер је, каже прихватио на себе највећи део одговорности и прихватао одлуке Кризног штаба.

"Када се наставио живот после ванредног стања водели смо да је економија пуним замахом кренула и показала да је жилава. Због тога имамо признање свих организација да су мере које је донела Србија биле ефикасне и добро циљане", поручила је Томић.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић рекао је да ребаланс представља најреалнију прерасподелу финансија у овом тренутку.

:Цео свет се суочава се кризом каква до сада није виђена и чији се крај не назире. У таквим околностима Србија води жестоку борбу и остварује изузетне резултате. Пред владом је изазов да радимо на опоравку наше земље, ако то урадимо бићемо најпрепознатљивији по економским показатељима", рекао је Милићевић.

Милићевић истиче да и ММФ и Светска банка указују на то да Србија може да буде прва земља по привредном расту у Европи. Он је додао да је неопходно да се сачува привреда и тешко стечена фискална достигнућа.

"Ова коалиција се не понаша неодогворно. Одобрена су средства за превенцију и ублазавање последица корона вируса, повећане су исплате РЖО за набавку неопходне опреме и лекова, а све у циљу да се сачува здравље грађана", рекао је Милићевић говорећи о ребалансу буџета.

Како је додао, дефицит у буџету постоји, али не зато што је вођена лоша буџетска политика већ због тога што је Србија морала да се бори против корона вируса.

Самостални посланик Владан Глишић рекао је да неће подржати предлог ребаланса буџета, иако у њему има ствари које може подржати, а односе се на борбу против корона вируса.

Међутим, сматра да се у ребалансу провлаче партијски интереси најмасовније странке који се тичу запошљавања.

Његова подршка биће ускраћена и због најаве изградње концертне дворане и националног стадиона оцењујући да има потребнијих ствари.

Одговорила му је посланица СНС Алекснадра Томић која га је најпре исправила, рекавши да СНС није “масовна странка”, већ странка која је добила висок проценат подршке грађана.

Према њеној оцени, Глишић је покушао да причу о партијском запошљавању искористи у политички сврхе јер се повећање у ребалансу о којима он говори односи на повећање плата здравственим радницима

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести