Посланици поздравили Вучићеве поруке после Савета

БЕОГРАД: Посланици владајуће коалиције поздравили су поруке председника Александра Вучића после седнице Савета за националну безбедност које су, како су навели у изјави за Танјуг, биле усмерене ка томе да нико према Србији не може да се понаша уцењивачки.
skupstina srbije
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Потпредседник Скупштине и посланик Српске напредне странке Владимир Орлић рекао је да је Вучић поставио суштинско питање да ли имамо Бриселски споразум или немамо или је, каже, Београд једини коме је стало да се поштује договорено.

Вучић је питање, каже, Орлић, проследио на праву адресу  -Европској унији која није била само сведок и пасивни учесник већ гарант тог споразума.

Агресија којој присуствујемо ових дана која долази из Приштине, нови покушаји провокација, малтреирање српског народа иде директно на образ и ЕУ, поручио је Орлић и додао да је ЕУ била дужна да као гарант данас видимо резултате споразума, пре свега, формирање Заједнице српских општина.

Оно што је Вучић такође поручио је да не смеју да очекују да ће моћи на било који начин да се понашају уцењивачки, јер се са данашњом Србијом тако не разговара, указао је Орлић.

Тактика да су обе стране криве више не пролази, рекао је Орлић и истакао да Србија више неће бити понижавана као у време претходне власти (ДС).

Ово више није та Србија. Ово више нису људи који су спремни да за личну корист тргују државним и народним интрересима и тога су свесни сви, рекао је Орлић.

Социјалистичка парија Србије пружа пуну подршку ставовима председнику Републике, Савету за националну безбедност и Влади Србији када је реч о ситуацији на КиМ, рекао је шеф посланичке групе Ђорђе Милићевић.

Ово јесте био један од најтежих дана за Србе на КиМ, али ставови и председника и владе управо иду у правцу смањивања тензија, очувања мира и стабилности што јесте суштина. Србија јесте фактор стабилности у региону и то дефинитивно некоме смета, оценио је Милићевић.

Милићевић поздравља ставове председника када је реч о порукама после састанка са представницима Квинте.

Јасне су поруке које су саопштене, нећемо дозволити погром из 2004. године, нећемо дозволити даљи прогон Срба са простора КиМ, а оно на чему Србија инсистира све време јесте поштовање Бриселског споразума. Сваку ставку је Србија испоштовала за разлику од Приштине, подсетио је Милићевић.

Поручио је да је "доста више двоструких стандарда и од стране ЕУ", и да не треба да нуди решења какве је данас понудила и да говори како обе стране треба да смање тензије.

Све је на међународној заједници. Подржавамо и став да уколико не буде одговора онда ће Србија морати да предузме одређен мере и да ће бити болне. Не мислимо на физичке сукобе већ на економске и политичке, али пре свега на економске, рекао је Милићевић.

Самостални посланик Владан Глишић сматра да су поруке из Београда требало да дођу раније, јер Србија, каже, већ девет година примењује одредбе Бриселског споразума док их приштинска страна игнорише.

Долазимо у ситуацију да чак ни ЗСО није конституисана, а све остало је под знаком питања. Морало је раније да се реагује да се не дође у ситуацију да сада малтене нам у сатима зависи како ће наши људи пролазити на Јарињу и Брњаку, рекао је Глишић.

Он сматра да је Приштина решила да провоцира, јер им нормалан развој догађаја за преговарачким столом не иде на руку и сада су кренули да остваре стање на терену.

То подразумева много авантуризма и потеза који могу да изазову хаос на Блакану. С друге стране наша попустљивост није решење, јер говори о томе да они могу да иду даље, сматра Глишић.

Како каже, не сме више једино Београд да буде чувар мира на Балкану, док се ЕУ понаша неодговорно, а Приштина агресивно и у том смислу је предложио да се специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак прогласи за персону нон грата.

Слично је Глишић говорио и у скупштинској сали, а одговорио му је шеф напредњака Александар Мартиновић рекавши да Глишић Лајчака проглашава за персону нон грата из Београда.

Поставља се суштинско питање - да ли треба да уђемо у сукоб са целим светом или треба да радимо оно што ради председник већ скоро трећи дан, а то је да мудро, хладне главе, рационално доноси одлуке које су и најбољем интересу Србије, рекао је Мартиновић у Скупштини Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести