Посланици Скупштине Војводине саслушали тумачење одлуке о избору посланика

НОВИ САД:  Покрајински посланици на данашњој седници која је трајала свега 15-ак минута саслушали су тумачење одредбе покрајинске одлуке о избору посланика Скупштине Војводине, што је била и једина тачка дневног реда, а суштина тумачења ове одредбе односи се на расподелу мандата партија националних мањина.
skupstina vojvodine, rhadzic
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У тој одлуци о избору посланика у покрајинском парламенту, која је недавно измењена, наведено је да се цензус спушта са пет на три одсто, а помиње се и измена члана 47 став 4.

"Политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача који су гласали, при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника, количници свих изборних листа политичких странака националних мањина увећавају за 35 одсто", пише у одредби покрајинске одлуке.

У пракси ће то значити, објашњено је на седници, да ће мањинске партије које су на изборима освојиле, рецимо, 2,99 одсто гласова, добити "бонус" од 35 одсто. Исти принцип неће важити за мањинске партије које су освојиле 3,01 одсто.

То значи да ће мањинске партије које су на изборима освојиле, на пример, 2,99 одсто гласова, добити "бонус" од 35 одсто, док исто неће важити за мањинске партије које су освојиле 3,01 одсто.

Мањинска партија да би учествовала на изборима према новим, односно измењеним правилима, неопходно је да Покрајинска изборна комисија (ПИК) одобри. ПИК може да затражи мишљење Националног Савета за националне мањине о томе да ли је у питању заиста мањинска партија и коалиција, или не.

Мишљење Савета није обавезујуће за ПИК.Покрајински избори требало би да буду расписани наредних дана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести