Скупштина Војводине усвојила буџет за 2020: Међу приоритетима фабрике воде и пречистачи

Скупштина Војводине са 77 гласова „за” и 15 „против” усвојила је буџет Војводине за 2020. годину, чији обим износи 77,3 милијарди динара.
skupstina vojvodine budzet1
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Опозициони посланици су уочи седнице најавили да неће подржати усвајање документа, износећи различите аргументе, који су се превасходно односили на неслагање с расподелом новца по буџетским позицијама.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је уочи скупштинске седнице да је задовољан предложеним буџетом за наредну годину, који је 19,5 милијарди више од онога што је његова администрација наследила од Пајтићеве Владе.

– Тај податак говори о снази привреде Војводине – изјавио је Мировић. – Незапосленост у Војводини је на рекордно ниском нивоу и износи око осам одсто, а затекли смо стопу незапослености од 14,6 одсто. С предложеним буџетом наставићемо да реализујемо све пројекте и инвестиције из наше политике коју водимо три и по године.

Фото: Игор Мировић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Он је навео да ће нове велике инвестиције које се планирају у 2020. години бити изградња објекта „Каменица 3” с ПЕТ центром и аутоматизација система противградне заштите у сва три радарска центра у Срему, Бачкој и Банату. Приоритет је завршетак започетих пројеката и припрема пројектне документације за нови инвестициони циклус.

Председник је рекао да се Покрајинска влада према сваком динару грађана Војводине у протекле три и по године понашала веома одговорно. Сви пројекти планирани од 2016. до данас реализовани су, а неке инвестиције су у току.

– Имаћемо много посла и у наредној години у локалним самоуправама. Предвидели смо знатне своте за финансирање пројектне документације за пречистаче отпадних вода и изградњу фабрика пијаће воде јер желимо да будемо спремни када у оквиру Националног инвестиционог плана и других међународних линија буду опредељене паре за те намене. Први смо у Србији започели процедуру у тој области и имамо потписане уговоре за изградњу пречистача у Бачкој Тополи, Малом Иђошу и Српској Црњи – рекао је Мировић, и подсетио на то да је Влада Републике Србије определила први износ од 150 милиона динара за изградњу пречистача у Темерину.


Велика улагања у здравство

Посланик СНС-а Предраг Матејин је говорио о значајним улагањима у здравство. Како је навео, Покрајинска влада је у свом мандату од три и по године у здравство у Војводини инвестирала десет милијарди динара. За здравство је предвиђено 2,9 милијарде динара, истакао је Матејин и додао да је то огромна сума. Поређење ради, у буџету који је био усвојен 2015. године за 2016, за здарвство је било издвојено свега око 400 милиона динара, и то након ребаланса.


Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине у Скупштини АП Војводине Бранислав Богарошки казао је да посланици ЛСВ-а неће подржати буџет јер није развојни, не износи седам процената буџета Србије и није испоштована уставна обавеза да три седмине војвођанског буџета буду капиталне инвестиције.

Замерио је и што је сума од закупа државног пољопривредног земљишта поново смањена, што је постао константан проблем од доношења Закона о пољопривредном земљишту.

Фото: Бранислав Богарошки, фото: Дневник (Ф. Бакић)

– Што се тиче оних пара којима заправо располажемо, то је свега 32 одсто, или 25 милијарди – истакао је Богарошки. – Дакле, трансфери и даље доминирају, с тим да су у овој години, за разлику од ранијих, трансфери капиталног карактера свега 0,8 процената буџета. Класични текући трансфери су 99,02 одсто. И овај један који имамо капитални – за „Жежељев” мост – питање је колико је то улагање Војводине јер имате ситуацију да Република Србија нама пребацује паре да пребацимо јавном предузећу чији је оснивач Република Србија. Наше учешће, наша креација у тој инвестиција је само у том пребацивању.

Бранислава Јефтић из Зелене странке, која је председница Одбора за урбанизам и заштиту животне средине, за скупштинском говорницом је рекла да није у потпуности задовољна буџетом јер, како је образложила, у буџету је предвиђено 14 одсто новца мање него прошле године за заштиту животве средине, а како је додала, у Војводини има „више еколошких бомби” које треба решавати. Она је изразила незадовољство и због слабе пошумљености Војводине.


СВМ: Буџет развојни, а не предизборни

Посланик Савеза војвођанских Мађара др Бојан Баги рекао је да је буџет развојни, а не предизборни.

– Овај буџет има развојну компоненту, поготово у области пољопривреде и здравства – казао је Баги. – У последње три године здравство у Војводини пролази кроз три фазе. Прва фаза је била реанимација, када смо морали оживети здравствени систем и спасти оно што је било пред урушавањем, да бисмо могли доћи у другу фазу – стандардизације, да би се могла почети обнова, изградња и реконструкција три велике болнице, у Сомбору, Суботици и Сенти.


Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић је, одговарајући на критику Браниславе Јефитић, рекао да посланица приликом изречене критике није узела у обзир да је у буџету сада дупло већи износ предвиђен за заштиту животне средине него што је то било за 2016. годину. Галић је подсетио и на акцију озељењавање Војводине која се успешно спроводи на основу Декларације о заштити животне средине у Војводини и у протекле три недеље у Покрајини засађено је 100.000 садница дрвећа, од чега је Покрајинска влада обезбедила 10.000 стабала.

Посланици Српске радикалне странке поднели су 20 амандмана на другачију прерасподелу буџетских пара и гласали против усвајања буџета. 

Потпредседник Скупштине Војводине и посланик Странке модерне Србије Иван Стијеповић учествовао је на седници Скупштине, али посланици СМС-а нису подржали буџет. Како је појаснио, расходи се планирају „ад хок” и накнадно се дофинансирају, без јасног плана. Он је још нагласио да је нешто већи буџет у односу на прошлу годину последица пораста нивоа трансфера из републичке касе за повећане зараде запослених у образовању, али су истовремено значајно смањени капитални трансфери из републичког буџета.


Јакшић о социјалистима

Шеф посланичке групе радикала Ђурађ Јакшић се посебно осврнуо на буџет за привреду и туризам, који је у садашњем мандату ресор у надлежности Социјалистичке партије Србије, и рекао да је „немогућа мисија” да се оствари планирана стратегија развоја привреде и туризма с предвиђеним обимом новца.

– Због коалиционих трвења на релацији СНС–СПС, која су више него очигледна последњих шест месеци, трпи област привреде и туризма у Војводини. То је брука и срамота! – оценио је Јакшић.

Фото: Ђурађ Јакшић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Такође је рекао да Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције у Новом Саду за 2020. годину има 400 милиона већи буџет од Управе за капитална улагања Војводине, у чију надлежност спада и Нови Сад и још 44 града и општине у Војводини.


На последњој седници у години на измаку посланици су усвојили укупно 24 предлога покрајинских скупштинских одлука за наредну годину. Међу тим документима су Одлука о кадровском плану АП Војводине, годишњи програми о коришћењу новца из буџетског фонда за развој ловства, заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, за шуме и воде Војводине, за подршку спровођењу пољопривредне политике и политике руралног развоја, као и одлука о статусној промени Универзитета у Новом Саду, Учитељског факултета на мађарском језику у Суботици и оснивање установе „Музеј 2021”. Посланици су такође усвојили Одлуку о изради просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора Државног пута 1. б реда – гранични прелаз с Републиком Мађарском (Бачки Брег) – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Кикинда и гранични прелаз с Републиком Румунијом (Наково). Донета је и одлука и о изради просторног плана подручја посебне намене за прикупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода у сливу Саве у региону Срема, као и о доношењу просторног плана подручја посебне намене измуљавања, депоновања и ремедијације седимента дела канала Хидросистема ДТД Врбас–Бездан.  

Е. Марјанов, А. Савановић

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести