Посланичке теме: Такса за РТС и РТВ важиће годину дана

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да је Предлог закона о привременом уређивању наплате таксе за јавни медијски сервис, који предвиђа да такса за РТС и РТВ износи 150 динара

 и да се наплаћује кроз рачун за струју, привремени закон који ће важити годину дана.
– То је привремени закон, само годину дана. На тих 150 динара се не примењује ПДВ – рекао је Сертић у Скупштини Србије током расправе о амандманима на тај закон.

Он је казао да је Влади Србије веома битно финансирање јавних сервиса.
Посланица Демократске странке (ДС) Александра Јерков је упитала како грађани треба да плаћају таксу, ако је 2014. године усвојен закон да грађани попуњавају „некакве уплатнице”, а да се сада расправља о новом закону који предвиђа „потпуно другачије” наплаћивање таксе.
Посланици су наставили расправу о амандманима на предлог 18 закона.

О  Гашићевој смени

Постављањем питања о смени министра одбране Братислава Гашића, страначким активностима покрајинског премијера и лидера ДС-а Бојана Пајтића, приватизацији пољопривредних комбината, посланици републичког парламента наставили су јуче седницу.
Седница, на којој је после посланичких питања настављен претрес амандмана, започета је сат касније јер није било кворума.
Заменик шефа посланичког клуба СДС-а Александар Сенић питао је премијера Србије Александра Вучић када ће заиста Гашић бити смењен с функције министра одбране.

– Јуче смо путем медија сазнали да је Гашић смењен са функције, како је могуће да Скупштина Србије о томе није гласала? – навео је Сенић. – То је само још један од примера како премијер не поштује државне институције и уставни поредак.
Питао је и како је могуће да је Вучић актуелну владу с 18 министара саставио за шест недеља, а да три недеље не може да нађе замену за Гашића.

Пајтић и запошљавање

Напредњаци су говорили о томе да Пајтић користи време и службена возила за страначке активности и промоцију новог програма ДС-а, а да се на тим скуповима, кажу, осим познатих празних обећања, могу чути и увреде на рачун актуелне власти.
Посланица СНС-а Ивана Стојиљковић упитала је Пајтића како мисли да запосли све људе који заврше факултете за само шест месеци и зашто такав програм демократе нису примењивале када су биле на власти.
Наводећи да је за време власти ДС-а без посла остало пола милиона грађана Србије, Ивана Стојиљковић је Пајтића оптужила и за злоупотребу пољопривредника у политичке сврхе.

Злоупотребе у пољопривреди

И социјалисти су говорили о злоупотреби пољопривредника у политичке сврхе, чији је циљ, како су навели, прикривања нерада Покрајинске владе.
Шеф посланика СПС-а Ђорђе Милићевић упитао је колико данас пољопривредних комбината ради, будући да је пре почетка приватизације радио 91, да ли је тачно да је 120.000 хектара завршило у нечијим рукама, да је угашено 500.000 радних места.

– За време чијег мандата је спроведена приватизација пољопривредних комбината? – питао је Милићевић. – Да ли су претходних година страна лица могла доћи до најквалитетнијих поседа? Коме и зашто смета усвајање предложених измена Закона о пољопривредном земљишту?.

В. Ђ.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести