Повећано интересовање обавештајних структура за децу Вучића

БЕОГРАД:  Забрињава повећано интересовање одређених лица и појединих обавештајних структура за децу председника Србије Александра Вучића, изјавио је данас потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић и поручио да ће надлежне службе спречити да било ко угрози њихову безбедност.
 Ministar policije Nebojša Stefanović foto: Tanjug/video
Фото: Министар полиције Небојша Стефановић фото: Танјуг/видео

"Боримо се да ниједно дете у Србји не сме да буде предмет било чије обраде и надзора или било какве лоше намере, а не дај Боже да им се учини неко зло", поручио је Стефановић одговарајући на питања новинара.

Како каже, и деца председника Србије имају право да задовољно, срећно и нормално живе и да им нико не прети и не угрожава њихову безбедност.

"Надлежне службе ће радити све што могу да спрече да било ко угрози њихову безбедност или да сматра да је дозовљно да се обрачунавају са било којим дететом у нашој земљи. Хоћу да сви знају у Србији да посебну пажњу посвећујемо деци и њиховој безбедности у школама и у саобраћају и на интернету... А, што се тиче деце председника водићемо рачуна да нико не посмисли да угрози њихову безбедност или да на било који нацицн врши опсервацију њиховог свакодневног живота, јер се ради о деци", нагласио је министар. 

Стефановић је тим особама поручио да се "ману тих активности и да ће државни апарат умети на то да одговори".

Стефановић: Председник има право да скине ознаку тајности

Потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић каже да председник државе, парламент и влада по закону имају право да скину ознаку тајности са било ког документа било ког степена тајности, те да је било у интересу јавности да се изнесу подаци да је Александар Вучић био праћен и прислушкиван.

На питање новинара како коментарише то што је Вучић на једној телевизији јуче јавно читао документ са ознаком државне тајне, Стефановић је истакао да није главна ствар у томе што је председник читао поверљив документ, већ то што је Вучић праћен и прислушкиван.

"Не само што председник има право на то пошто се ради о документу који се тиче њега лично, већ се поставља питање како није била тема то што су данима нам причали како се то прислушкивање никада није десило покушвали да нас убеде како смо сви луди. А онда када изађе са истином и покаже ко су лица и како су то радили и да је годинама праћен и прислушкиван", навео је Стефановић.

Пита шта је проблематично у томе што је председник изнео податке који су у интересу јавности.

Стефановић наводи су управо они који су били носиоци јавних овлашћења тврдили да то није тачно када су они били власт, али се показало да су то радили за време ДС и СПС деведесетих година, као и да то потврђују судски налози, праћење без налога и подаци БИА.

"Председник је изнео истину и показао да је то тачно. Сва друга лица поменута нису више у Србији нити обављају било какву функцију на територији Србији, док за она која јесу има њихову сагласност и нема проблема да се изађе са њиховим именима, пошто су били предмет интересовања безбедносних служба и били су под мерама да би се пратио председник", нагласио је Стефановић и истакао да је у интересу нашег народа да то сазна.

Зашто то више смета од чињенице да је неко праћен и прислушкиван, запитао је министар полиције.Поновио је да председник има право да скине ознаку тајности и да то каже у јавном обраћању.

Стефановић:Чекамо изручење Морине и да Заев испуни обећање

Потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија чека изручење Томора Морине нашој земљи, као и да македонски премијер Зоран Заев испини обећање да ће поштовати међународно право. 

Стефановић је тако одговорио на питање да ли ће Морина, бивши припадник ОВК који је у Северној Македонији ухапшен по међународној потерници, бити изручен Србије и како коментарише изјаву Заева који је рекао да ће поштовати међународне законе, као и да је Морина држављанин Косова.

Министар је рекао да сви који су део Интерпола треба да поштују међународне и прописе те организације. 

"Заев је рекао да ће они поштовати међународно право и то само може да значи изручење органима Србије и ништа друго. Чекаћемо да се речи Заева испуне и да се међународно право поштује", рекао је Стефановић.

Како је рекао, сви који су део Интерпола на основу потернице те организације и документа које Србија доставља треба да изруче регуларним органима Србије, дакле Министраству правде, лица која потражују наши државни органи.

"Просто не могу да верујем да се то неће десити, а ако се то не деси, то ће значити да не постоји поштовање међународног права. И забрињава како су неки представници приштинских институција знали унапред да се то неће десити. Јер, то би значило да су били у дослуху са неким од правосудних органа Северне Македоније и не могу да замислим да би то Северна Македонија себи дозволила. Не верујем у то", рекао је Стефановић.

Ако се то не догоди, видећемо шта ћемо даље и каква ће рекација наших органа бити, рекао је министар додајући да не жели ништа да прејудицира.

Каже да је МУП доставио нашем Министарству правде, као и органима држава где се та лица налазе све потребне информације.

"Зато се између осталог жестоко боримо да тзв. Косово нема присутп Инерполу и због ових ситуација. Јер, њих не интересује да ли је неко тражен због неког кривичног дела већ због политике и да ли може да буде неко изручен или из угла политика. Тиме би политиканство ушло у полицијску организацију као што је Интерпол. И зато не сме да се дозволи таква врста пријема тзв. Косова у Интерпол", поручио је Стефановић.

Додао је да ће Србија наставити да са међународним партнерима да указује на штетност у правном и политичком смислу ако би тзв. Косово ушло у Интерпол. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести