Повољнија решења за дужнике ускоро пред посланицима

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је Предлог Закона о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО), који искључује од принудног извршења продају кућа и станова за комуналне дугове до 5.000 евра, затим сва примања породиља и деце, увећава праг наплате дуга са плата и пензија и предвиђа бројне друге новине, сазнаје Танјуг.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Овај Предлог законских решења ускоро би требало да се нађе пред посланицима Скупштине Србије ради усвајања.
Једна од најважнијих новина јесте да се једина непокретност физичког лица не може продати ради намирења потраживања из комуналних и сродних услуга, ако је потраживање мање од 5.000 еура у динарској противредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан подношења предлога за извршење.

Новинама закона је појачано и начело сразмере, које има за циљ да спречи уновчавање имовине дужника значајне вредности ради намирења багателног или незразмерно мањег износа потраживања.

Изменама закона биће уведена и електронска аукција за продају непокретности и електронска огласна табла - за достављање одлука и других аката.

Тако ће продаја непокретности у извршном поступку убудуће бити потпуно анонимна и аутоматизована, кроз електронску платформу за јавно надметање за продају непокретности и покретних ствари (е аукцију).

Идеја аутора закона је да електронска платформа функционише тако да ни јавни извршитељ, ни суд неће знати ко је заинтересован за куповину, што значи да ће понуђач бити анониман.

Други сегмент аутоматизације извршног поступка тиче се увођења електронске огласне табле, која ће бити успостављена као јавни регистар.

Наиме, на интернет презентацији сваког суда опште или посебне надлежности у Србији, уношењем личних података, грађани ће моћи да провере да ли им се доставља било какав акт или одлука који потичу из извршног поступка.

Предлогом закона извршене су и измене заштићеног износа за наплату потраживања, а све у циљу јацања социјалне компоненте Закона и заштите економски слабих слојева становништва.

Када је реч о плати или заради, односно накнади плате или зараде, измене ЗИО предвиђању да извршење може да се спроведе до њихове половине (уместо две трећине), односно до њихове четвртине (уместо половине), ако је њихов износ једнак или мањи од минималне зараде утврђене у складу са законом.

Извршење на заради или плати, накнади зараде, односно накнади плате која не прелази износ просечне нето зараде према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике, може се спровести до њихове трећине, а на минималној заради спроводи се до њене четвртине (уместо половине).

Када је о пензији реч, извршење се може спровести до њене трећине (уместо две трећине), односно четвртине, када је реч о пензији која не прелази износ просечне пензије, односно десетине када је реч о минималној пензији (уместо половине).

Извршење на примањима ратних и мирнодопских војних инвалида на основу инвалиднине, ортопедског додатка и инвалидског додатка може да се спроведе само до њихове трећине (уместо половине), и само да би се намирила потраживања на основу законског издржавања, накнаде штете због нарушења здравља, новчане ренте због потпуне или делимичне неспособности за рад и новчане ренте за издржавање које је изгубљено услед смрти дужника издржавања.

Измењено је и правило о томе ко не може бити купац у поступку извршења, тако што су јавни извршитељи, њихови заменици и помоћници, као и друга лица запослена код јавног извршитеља у потпуности изузета од ове могућности, без обзира да ли поступају у конкретном предмету или не.

Предложеним Изменама ЗИО дупло су продужени рокови застарелости за гоњење јавних извршитеља.

Субјективни рок, који се рачуна од дана сазнања за учињену повреду - повећан је са шест месеци на годину рана, и објективни рок који се рачуна од дана учињене повреде - са годину на две године.

Новине предвиђају и забрану нагомилавања трошкова за дужнике.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести