Председник Вучић допутовао у Сочи, у четвртак са Путином

СОЧИ: Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас после подне у Сочи, где ће сутра разговарати са председником Русије Владимиром Путином.
vucic youtube
Фото: Youtube Printscreen

Вучић ће одржати тет-а-тет састанак са Путином око 13 сати по локалном времену, а затим ће се одржати ручак, потврђено је за Танјуг из Председништва.

Да је реч о изузетно важном сусрету за Србију, председник Вучић нагласио је више пута, истичући као најважнију тему разговора будући дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса, не кријући да ће молити Путина за најповољнију цену тог енергента, јер од ње зависи и даљи привредни развој Србије.

"То је питање за целу нашу земљу, јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве", рекао је Вучић уочи одласка у Русију.

Колико је значајан исход разговора о гасу, Вучић је дефинисао и у разговору за руски "Соловјев лајв", када је новинару Владимиру Соловјеву рекао да иде у Моксву и да се враћа "као што каже наш народ или као пуковник или као покојник".

Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак председника Вучића и Путина, долази у тренутку бројних изазова пред Србијом - појачаних притисака са запада "упаковане" у критике о владавини права, положају медија, стању екологије, те ћутања међународне заједнице на потезе Приштине, али и компловања ситуације у региону.

Вучић је сам данас најавио да су то питања од кључног значаја о којима ће разговарати са руским председником, којег ће, како је рекао, обавестити и о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

"За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе", рекао је Вучић.

Та питања и Кремљ види као централна у разговору двојице лидера.

Раније данас је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да ће Путин сутра у Сочију разговарати са Вучићем о "сарадњи две земље на обострану корист", што ће, како је оценио, бити "веома важни разговори са савезником и пријатељем Русије".

Председик Вучић је најавио да ће, након разговора са Путином српску јавност моћи да обавести о свим новим договорима на пољу економије и у другим областима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести