Вучић: Грчка пријатељ и савезник, Ципрас: Приштина долива уље на ватру

БЕОГРАД:  Председник Александар Вучић састао се данас са председником Владе Грчке Алексисом Ципрасом, који борави у посети Србији.
Vučić i Cipras Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је изјавио да Србија и Грчка имају веома добре односе, искрене и истински пријатељске, те да Срби доживљавају Грчку као савезника и пријатеља и у политици, али и у економији и свим важним питањима.

"Желимо што боље односе, да их изграђујемо и унапређујемо свеукупне економске односе", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Ми смо захвални Грчкој и вама на подршци коју пружате територијалном интегритету Србије, на томе што добро разумете позицију наше земље и на местима где год можете и како можете пружате подршку српском народу, рекао је Вучић.

Он је додао и да је Србија захвална и на подршци нашем европском путу.

"И верујемо да вас, који нам ту подршку пружате, Србија није обрукала својим радом у економској и другим сферама", додао је он.

Како је додао, разговарали су данас о свим важним регионалним пиатњима.

Вучић је Ципрасу у тет-а-тет разговору говорио о свим проблемима на КиМ са којима се Србија суочава.

"Мада он то све зна, говорио сам му и о формирању војске, што је не само супротно међународном праву већ, и локалном законодавству, и посебно о таксама супротним нормама рационалног и поразумевајућег понашања у 21. веку, када имате слободан проток робе", рекао је Вучић.

Алексис Ципрас је осудио неприхватљиве активности Приштине, увођење такси за производе из Србије и БиХ, као и покушај стварања војске Косова, и истакао да је то ''доливање уља на ватру''.

Ципрас је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и седнице Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, рекао да је са српским председником разговарао на ту тему и да то што ради Приштина не доприноси стабилности у региону.

"Желим да истакнем да ове иницијативе не доприносе стабилности у региону, већ да изазивају дестабилизацију. Потребно је да то кажемо свом снагом и искажемо свој глас. Вучић и Влада Србје имају веома тежак посао, али не треба да скрену са тог курса", поручио је Ципрас.

Како је рекао, тешко је Србији да остане на томе путу, да покушава да пронађе решење.

"Јер, емоције српског народа могу изазвани гнев и срџбу, али морате остати на том путу. Желим зато да осудим радње Косова пошто бацају уље на ватру и желим да подржим Србију на том путу и напору да пронађе решење, јер је то перспкетива да се одржи стабилност у региону".

Договор из Преспе - додатно приближавање Београда и Атине

Александар Вучић изјавио је данас у Београду да је за Србију веома важно да договор из Преспе буде спроведен, јер би то значило да Северна Македонија постаје нека врста моста између Србије и Грчке. 

"То би значило да ту више немамо никакав зид, а у регионалниом смислу то би било додатно приближавање Београда и Атине и два народа", рекао је Вучић на заједничкој конференцји за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Ми знамо да то није лако, приметио је и додао:

"Не желећи да се мешамо у унутрашња питања, само смо указали да је то пут који Србија подржава", истакао је Вучић.

Раст трговинске размене Србије и Грчке

Александар Вучић изјавио је да Србија и Грчка први пут после више година имају раст трговинске размене, од око девет одсто, а очекује да ћемо "прећи" 500 милиона евра.

Вучић је прецизирао да је 10,7 одсто раст увоза из Грчке, док је за седам одсто порастао наш извоз у Грчку.

"Први пут после више година имамо раст у трговинској размени. Очекујемо да ћемо прећи 500 милиона евра у нашој трговинској размени и то је добра вест", рекао еј Вучић на прес конференцији после састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом у Београду.

Председник Србије је подвукао да ће у наредним недељама бити завршен у потпуности јужни крак Коридора 10, па ће сви који иду из Грчке, путници или они који учествују у теретном саобраћају, до Хоргоша и Мађарске, односно Батроваца и Хрватске, кроз целу Србију имати аутопут.

Он је приметио да остаје да се решава проблем железнице, како би возови ишли брже, и додао да верује да ће у наредном периоду то успешно бити решено са Скопљем и Атином.

Истакао је да је било речи и о дигитализацији и да ће се ићи на снижавање цена телефонских услуга између две земље, што ће значити пре свега туристима, док се у потпуности не укине роминг.

Вучић је подсетио да у Београд стижу и премијери Бугарске и Румуније, те да ће на том састанку сутра разговарати и о спортским темама.

Како је рекао, Србија са Бугарском и Румунијом организује ервопско одбојкашко такмичење и изразио наду да ће четири земље заједно успети да се изборе око европског и светског фудбалског првенства.

Вучић је истакао и да би следећи, трећи састанак Савета за сарадњу Србије и Грчке требало да буде на пролеће и да ћемо тада моћи да потпишемо важне стратешке документе.

Позвао је Ципраса да чешће долази у нашу земљу и истакао да су српски народ и Србија увек били и биће пријатељски настројени према грчким пријатељима, захвални за сваку помоћ и подршку Атине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести