Представљена студија о одбрани земље 1999. године

БЕОГРАД: У Дому Војске Србије у Београду даанс је представљена студија „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“ у издању Клуба генерала и адмирала Србије, коју је суфинансирало Министарство одбране.
studija o odbrani zemlje, ministarstvvo odbrane
Фото: Министарство одбране Србије

У намери да се, на двадесетогодишњицу агресије, стручној и широј јавности укаже на улогу војске у одбрани земље и грађана, приређивачи тог обимног двотомног дела сакупили су излагања више од 50 команданата стратегијског и тактичког нивоа, планера, организатора и непосредних извођача изузетно сложених и ефикасних борбених дејстава против непријатељских снага.

Студија доноси детаљан приказ резултата тих напора, саопштило је Министарство одбране.

Тема студије, херојска одбрана земље и примери натчовечанске одважности војника и њихових командира и команданата на борбеним положајима, изазвала је велику пажњу јавности па је сала Дома Војске била премала да прими све љубитеље мемоарских и историјско-публицистичких дела који су имали жељу да сазнају многобројне детаље о херојским подвизима припадника Војске СРЈ у одбрани земље током 78 дана изузетно сурове и неравноправне НАТО агресије.

О студији су говорили генерали и адмирали у пензији др Лука Кастратовић, председник Уређивачког одбора, др Радован Томановић, главни и одговорни уредник, др Бошко Антић, редактор студије, Милорад Обрадовић и Спасоје Смиљанић, коаутори и Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала.

"Ова студија је студија истине, у којој су носиоци функција у Војсци Југославије и Министарству одбране у одбрамбеном рату дали прецизна објашњења, податке, спонтане одговоре и сећања на неке могуће недоумице. Студија је против заборава, против историјског ћорсокака и против неправде, јер овај рат био је неправедан из више разлога", истакао је генерал Кастратовић.

Он је навео да не њен научни циљ произашао из потребе да се на бази искуства и праксе командног кадра Војске Југославије и Министарства одбране у НАТО агресији, применом научних метода верификује истина о херојској одбрани и ангажовању Војске Југославије и Министарства одбране у тој агресији.

"У том смислу, циљеви истраживања били су истина о узроцима и несагледивим последицама агресије по српски народ, ангажовању Војске Југославије и Министарства одбране и постигнутим успесима, о кршењу међународног права и Повеље ОУН, исказаној подршци терористичкој организацији тзв. ОВК од стране НАТО, последицама употребе забрањених убојних борбених средстава од стране НАТО... Практичан циљ студије био је анализа познатих података и постигнутих резултата за закључивање о истинитости догађања, пре, у току и после НАТО агресије на СР Југославију и коришћење тих резултата у научне, образовне, правне и друге доктринарне сврхе", казао је Кастратовић.

У студији су изнете бројне анализе не само одбрамбених дејстава и операција Војске СРЈ, већ и агресора који је прве ударе својих ваздухопловних снага усмерио на уништавање југословенских ПВО, командних и комуникацијских система, а затим се, изиритиран неуспехом, обрушио на цивилне циљеве и инфраструктуру.

Објављено је на стотине података и чињеница о несразмерној борбеној сили и ратној техници коју је НАТО употребио да би, према првобитним плановима, за неколико дана разбио одбрамбене капацитете Војске СРЈ и константном увећавању непријатељских снага како је време одмицало, без постизања жељених ефеката.

Посебно су анализирана дејства и улога Копнене војске и РВ и ПВО који су, између осталог и многобројним маневрима, онемогућили ефикасна дејства непријатељских снага. Није заборављен ни значај инжињеријских дејстава и маскирања који су умногоме допринели ефикасној одбрани земље и очувању одбрамбених ресурса Војске СРЈ. Посебно је истакнута улога херојских бригада, чији су припадници исказали висок ниво јунаштва и морала на борбеним положајима.

Објављена у служби истине и чињенице да, ма колико мали, народи који знају цену слободе не могу бити покорени ни побеђени ни од далеко надмоћнијег противника, студија „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“ доноси обиље података који ту истину потврђују, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести