СБУН: Похвале наставку дијалога, различити ставови о УНМИК-У

ЊУЈОРК: Амбасадори земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација поздравили су вечерас наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељлством ЕУ, а Велика Британија и САД затражили су да се преиспита улога УНМИК-а на Косову и Метохији.
sb un
Фото: Tanjug/MSP

С друге стране, руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да Москва сматра да је УНМИК кључна међународна мисија на КиМ, док је заменик кинеског амбасадора при УН Генг Шуанг рекао да Кина подржава наставак мандата УНМИК-а и важну улогу коју има та мисија.

Кинески представник је, такође, позвао Београд и Приштину да спроводе договорене споразуме, оценивши да споразум о економској нормализацији односа из Вашингтона представља важан корак ка остваривању напретка.

Он је нагласио да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, да разуме легитимну забринутост Србије по питању Косова и да цени напоре Србије за политичко решење косовског питања.

"Кина поздравља напоре обе стране да постигну узајамно прихваљиво решење", поручио је он.

Кинески представник је истакао да се његова земља нада да ће Приштина наставити да спроводи Бриселски споразум и "ефикасно промовисати оснивање" Заједнице српских општина.

Он је, истовремено, изразио забринутост због изградње путева око манастира Дечани.

Немачки дипломата поздравио је наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Он је указао и на важност Специјалног суда, наводећи да је то важан део изградње владавине права и окончавања некажњивости.

Британски представник затражио је да се преиспита улога УНМИК на КиМ, наводећи да је ситуација значајно другачија у односу на 1999. годину, када је почео мандат те мисије.

Он је, такође, поздравио наставак дијалога под покровитељством ЕУ, како и напредак који су две стране оствариле у Вашингтону.

"Нормализација односа између Косова и Србије кључна је за регионалну стабилност и просперитет", поручио је британски дипломата. .

Он је истакао да Британија подржава рад Специјализованих већа и специјализованог тужилаштва.

Такође је позвао званичнике да се уздрже од реторике која би могла да повреди породице жртава рата, наводеци да Лондон снажно подржава владавину права.

Заменица америчке амбасадорке при УН, Черит Норман Шалет оценила је као историјски дан када су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Белој кући потписали споразум о економској нормализацији односа и похвалила двојицу лидера да су показали огромну храброст упустивши се у преговоре.

Она је, такође, позвала Савет безбедности да размисли о промени Унмика и предузме кораке у том правцу.

Француска амбасадорка је оценила је да је један од главних изазова на КИМ "пуна нормализација односа са Србијом".

"Свеобухватни, дефинитивни и правнообавезујући споразум је предуслов да се Србија и Косово придруже ЕУ", поручила је она.

Она је, такође, поздравила наставак дијалога Београда и Приштине и поручила да је Француска уверена да две стране имају заједничку европску будућност.

Представница САД: Вучић и Хоти показали огромну храброст

"Обавезе које су преузели Косово и Србију су значајан корак ка напред и створиће више прилика за ширу сарадњу", нагласила је представница САД.

ЊУЈОРК: Заменица америчке амбасадорке при УН, Черит Норман Шалет, данас је на седници СБ УН оценила као историјски дан када су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Белој кући потписали споразум о економској нормализацији односа и похвалила двојицу лидера да су показали огромну храброст упустивши се у преговоре.

"Обавезе које су преузели Косово и Србију су значајан корак ка напред и створиће више прилика за ширу сарадњу", нагласила је представница САД.

Она је поручила да ће САД пажљиво пратити спровођење споразума из Вашингтона.

Нагласила је да споразум из Вашингтона, потписан 4. септембра, представља највећу прилику за велики напредак и поручила да ће САД наставити да охрабрују обе стране да постигу споразум о нормализацији односа који је, како је оценила, кључан за регион.

"Пуна нормализација односа је заједнички циљ САД и ЕУ", поручила је Шалет и истакла да САД настављају да подржавају дијалог под окриљем ЕУ.

Али, како је навела, да би две стране обезбедиле будућност у ЕУ, обе морају да се позабаве "болним деловима из недавне историје".

Она је казала да САД имају пуно поверење у канцеларију Специјализована већа и специјалног тужилаштво Косова.

Америчка представница је оценила да је улога Унмика као мисије за одржавање мира на КиМ и у региону "наџивела своју оригиналну улогу" и поручила да би СБ УН требало да преусмери ограничене мировне ресурсе на питања где су потребнијие.

Она је позвала Савет безбедности да размисли о промени Унмика и предузме кораке у том правцу.

Немачки амбасадор: Наши српски пријатељи пуцају себи у ногу

ЊУЈОРК: Амбасадор Немачке у УН критиковао је током данашњег обраћања пред Саветом безбедности УН српског министра спољних послова Ивицу Дачића да му се чини да је његов говор "Копи пејст (копирање) ранијих интервенција", а поводом политике повлачења признања независности тзв. Косова, рекао је да "наши српски пријатељи пуцају сами себи у ногу".

"Изнађен сам овом политиком покушаја повлачења признања. Наши српски пријатељи пуцају сами себи у ногу, јер ако желе да се придруже ЕУ, треба да раде на признању и признају и сами (Косово)", рекао је немачки амбасадор.

Он је додао да му говор Дачића изгледа као "копи пејст"  ранијих његових интервенција.

Немачки дипломата је рекао да представници Србије много говоре о злочинима Албанаца, а да се, како тврди, никада не чује о злочинима који су почињени над Албанцима 1998. и 1999. године, како што су, како тврди, етничка чишхења и масовна депортација.

Он је замерио и руском амбасадору, као председавајућем, да није дозволио приштинског представници да заврши обраћање и критиковао га да није дозволио да се Савету безбедности обрати и специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак.

Немачки амбасадор је рекао да приштинска представница није завршила своје обраћање.

"Дајте јој шансу да заврши", рекао је он, на шта је руски амбасадор одговорио да није схватио да она није завршила и да је изгледа био замрзнут екран.

Након што је немачки амбасадор завршио обраћање, представница Приштине се поново обратила.

Харадинај: Београд не спроводи споразуме

ЊУЈОРК: Представница косовског министарства спољних послова Мелиса Харадинај рекла је данас на седници Савета безбедности УН да Београд опструише пријем Косова у међународне организације, укљућујући Интерпол.

Харадинај је поводом навода српског министра спољних послова Ивице Дачића да косовске власти не спроводе договоре, изнела тврдњу да "Београд не спроводи споразуме".

Представница Приштине је оптужила Србију "да не признаје кривицу за прошле сукобе", и указала да "мир у региону неће бити могућ док косовски Албанци не дочекају правду".

Према њеним речима, активно помирење је једини пут напред.

Мелиса Харадинај је додала и да "Косово верује у владавину права али и у праведан рат који су водили припадници Ослободилачке војске Косова".

Харадинај је Србију оптужила и за кршење неколико тачака Вашингтонског споразума, наводећи мораторијум, 5Г и нестале особе, као и да нарушава стабилност у региону.

"Република Косово је спремна да буде пријатељски сусед Србије", рекла је представница Приштине и додала да је време да се иде напред ка "коначном помирењу".

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја током седнице оштро је упозорио Мелису Харадинај да ће бити искључена са наредног састанка уколико буду приказивани косовски симболи.

"Услови под којима представници Косова могу да учествују на седницама Савета безбедности су јасно постављени", рекао је руски амбасадор.

Руски амбасадор представници Приштине: Бићете искључени

ЊУЈОРК:  Руски амбасадор при УН Василиј Небезја оштро је данас на седници Савета безбедности УН упозорио министарку спољних послова привремених приштинских институција Мељизу Харадинај Стублу да ће бити искључена са наредног састанка уколико буду приказивани косовски симболи.

"Услови под којима представниоци Косова могу да учествују на седницама Савета безбедности су јасно постављени", рекао је амбасадор Русије, која председава СБ УН.

Небензја је протестовао је због тога што се у онлајн укључењу на седницу представнице Приштине, видела застава тзв. Косова.

Амбасадор Русије, која тренутно председава СБ УН, рекао је да је недопустиво кршење правила учешћа тзв. Косова на седницама СБ УН.

„Поново на екрану видимо атрибуте тзв. државности Косова", рекао је амбасадор.

"Подсећамо да су у Савету безбедности усвојена правила учешћа на заседањима када је реч о представницима Косова и она се морају поштовати. Поред тога, желим да кажем, као представник Русије, да се на тај начин доводи у питање наша сагласност на позив Косову за учешће на наредној седници", казао је амбасадор је Небензја.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести