Представници опозиције: Амфилохијe чувар вере и народа

БЕОГРАД: Бројне су реакције институција, политчара, јавних личности на вест о смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија, а друштвеним мрежама шире се позиви грађанима да данас, после подне, испред Храма Светог Саве на Врачару, одају пошту преминулом митрополиту.
amfilohije, tanjug
Фото: Tanjug

И представници опозиције данас су у саопштењима или науштвеним мрежама изражавали саућешће уз констатацију да смрт митрополита Амфилохија представља велики губитак за српски народ и Цркву.

"Током целог живота предано се и истрајно борио за истину и сведочио о страдању свог народа, оставивши свима нама у аманет да заувек бринемо о бићу свог народа", наводи ДСС.

Лидер Двери Бошко Обрадовићна Твитеру истиче да је Амфилохије неуморни, несаломиви, храбри исповедник и чувар наше вере, идентитета и КиМ.. "прави Црногорац и истински Србин, човек високо моралног и духовног живота, бриљантни теолог и беседник, духовни учитељ и родитељ, велики родољуб и свечовек - други свети Петар Цетињски",

Опозициона Народна странка и њен председник Вук Јеремић опростили су се од преминулог митрополита уз поруку: "Вјечнаја памјат и Царство небеско".

Члан Демократске странке Балша Божовић написао је на Твитеру да је Амфилохије својом животном енергијом, знањем и преданошћу обележио једну епоху Српске православне цркве те да никада није ни грађане ни вернике остављао равнодушним.

Председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић истиче да је вест о упокојењу митрополита дубоко потресла и растужила читав српски народ те да Србија, као матична држава, треба да прогласи дан жалости.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) изражава жаљење због смрти митрополита и позива цео српски народ да се удружи у молитви "за душу нашег Амфилохија, онако како се он увек молио за Српство у целини", а председник странке Жика Гојковић истиче да његове наследнике чека наставак борбе за српске светиње и у Српску православну цркву

Од митрополита црногорско-приморског Амфилохија опростио се и Конзервативни покрет Наши који наводи да ће митрополит "и у будућности бити тај око чијег ће се имена окупљати неки будући и који неће одустати од онога што нас је учио и што је проносио из генерације на генерацију", председник Здраве Србије и председник општине Чајетина Милан Стаматовић,Принц Филип Карађорђевић...

ЛСВ: По ком основу је наша застава у Сирији на пола копља?

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) у данашњем саопштењу поставила је питање министру спољних послова Николи Селаковићу по ком основу је амбасадор Србије у Сирији Милан Вијатовић спустио заставу Србије на пола копља због смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

ЛСВ наводи да у нашој земљи постоји Закон о обележавању Дана жалости на територији Србије.

"Закон у свом четвртом члану јасно предвиђа да се заставе на објектима који припадају држави спуштају на пола копља у периоду трајања Дана жалости", наводи ЛСВ у саопштењу.

ЛСВ истиче да Влада Србије није прогласила Дан жалости, а пошто подручје амбасаде Србије у Дамаску припада Србији, јасно је, кажу да је амбасадор прекршио важећи закон.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести