Премијер Гвинеје Бисао демантовао признање Косова

БЕОГРАД: Премијер Гвинеје Бисао Умаро Сисоко Ембало демантовао је данас да је та земља признала Косово.
Umaro Sisoko Embalo i Ivica Dačić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Нисам видео ниједан папир о признању Косова", рекао је он на заједничкој конференције за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Нагласио је да Гвинеја Бисао подржава територијални интегритет и суверентитет Србије.

Дачић је рекао да је хтео да јавност од председника владе Гвинеје Бисао чује да та држава није признала независност Косова и да је то потврда да се на списку земаља које су признале независност Косова, а које истиче Приштина, налазе и оне земље које никада нису признале Косово.

Дачић је нагласио да на списку тих земаља које истиче Приштина треба прецртати и Суринам и Гвинеју Бисао.

Брнабић и Ембал: Неговати пријатељство 

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић и председник Владе Гвинеје Бисао Умар Сисоко Ембал оценили су у данашњем разговору да две земље имају одговорност да негују пријатељство које их кроз историју повезује.На састанку је истакнуто да тек треба размотрити све области будуће сарадње две државе и да постоји доста простора за унапређење односа на свим нивоима, а нарочито на економском плану, наведено је у саопштењу.

Thumbnail

Умаро Сисоко Ембало и Ана Брнабић  Фото: Танјуг

Наведено је да је ова посета први корак у даљем планирању економских и политичких веза две државе. Премијерка Брнабић захвалила је председнику Владе Гвинеје Бисао на пријатељству које његова земља показује према Србији. Премијер Ембал позовао је премијерку Брнабић и чланове њене Владе да у што скоријем периоду посете Гвинеју Бисао.

Вучић са премијером Гвинеје Бисао о унапређењу сарадње 

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Гвинеје Бисао Умароом Сисоко Ембалоом са којим је разговарао о односима две земље, потреби унапређења економске сарадње и регионалним питањима.

Вучић је истакао да је Србија поносна на историју односа који датирају још из времена СФРЈ и нагласио да је неопходно радити на унапређењу односа у свим областима, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника. 

Thumbnail

Вучић са премијером Гвинеје Бисао Умбаро Сисоко Ембалом фото: Танјуг

"Врата Србије су вам увек отворена и бићемо вам на располагању", нагласио је председник Вучић и додао да економска сарадња није развијена и да заостаје за потребама и потенцијалима обе земље. 

Он је истакао да су некада југословенске компаније биле веома активне у Гвинеји Бисао и да је Србија данас спремна на поновно успостављање пословних веза и јачање трговинске размене. 

"Наша обавеза је да пронађемо старе пријатеље и надам се да ћете нас ускоро посетити јер би то допринело јачању наших веза", рекао је председник Владе Гвинеје.

Двојица саговорника разговарали су и о Косову и Метохији и очувању интегритета Републике Србије, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести