Вучић: Признање Косова би пресекло Гордијев чвор, али то нећемо да учинимо

Једино тренутно решење за Косово и Метохију, које би пресекло Гордијев чвор, било би да Влада Србије призна независност Косова,

али то не може и неће да учини, поручио је данас мандатар Александар Вучић.
Вучић је у скупшстинској расправи о избору нове владе, одговарајући на излагање лидера ЛДП Чедомира Јовановића, рекао да ми у Србији често лажемо једни друге, да нам је Косово најцењенија реч, а да појединци мало знају о КиМ, да, примера ради, немају појма где је Глоговац и да ли тамо живе Срби.

"Тачно је да нас незнање добрим делом води у екстремизам којем се дивимо, али то не значи да имамо право да се одрекнемо наше територије, јер по том принципу би се у многим земљама мењале границе", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да је влада урадила тежак и важан посао са Бриселским споразумом, упоредивши га са Дејтонским, који штити права Срба и чува Републику Српску.

"Професионално ми је био најтежи посао када сам после Бриселског споразума морао да објасним Србима шта је тај споразум и тада сам им рекао да смо раније нападали Дејтоснки споразум, а да је сада то Свето писмо које штити права Срба", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да Срби морају да разговарају са Албанцима јер је то национално одговорна политика.
"Морамо да се боримо и да имамо више Албанаца у централној Србији, да овде остављају новац", рекао је Вучић и додао да су Албанци народ у нарастању и да са њима мора да се разговара и тражи решење за будућност.   

Вучић је рекао да је ситуација у БиХ много компликованија и тежа јер укључује спољне факторе из региона.
Додао је и да Србија нема кривицу за данашњи однос према Хрватској, јер ми нисмо ништа урадили.
"Наша ствар је да помогнемо нашем народу. Успели смо да обезбедимо да РС има добре односе са Србијом, да изађе из неколико политичких турбулентних криза, да са предсаницима Срба у Хрватској имамо најбоље односе", рекао је Вучић.

 

Већи минималац, али и плате за здравство и просвету
Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да је ће плате запосленима, пре свега у здравству и просвети бити веће можда и пре краја ове године, док ће се влада такође залагати и за повећање минималне цене рада.

"Плате ће бити веће пре свега за просвету и здравство, вероватно и пре краја године и то не здравим ногама. Већ данас имамо укупно веће плате него што смо имали, пре свега захваљујући расту плата у приватном сектору", рекао је Вучић у Скупштини Србије одговарајући на критику шефа посланичке групе СДС Марка Ђуришића.

"Све смо законе доносили због тога. Ситуација је данас другачија, сви трендови су добри, поготово економски. О томе говоре ММФ и Светска банка", констатовао је Вучић.
Вучић је додао да, ако га питају да ли људи у Србији живе богато - не живе.
"А кад су живели", запитао је мандатар, истичући да је промена на боље приметна.

Вучић је навео и да ће влада да прихвати повећање минималне зараде, али да неће да излази са цифром за коју се влада залаже, пре социјалног дијалога у оквиру Социјално економског савета који чине и синдикати и послодавци,
Он је подсетио да су синдикати тражили да минимална цена радног сата буде повећана са 121 на 140 динара, док послодавци кажу може између 123 и 124 динара.

"Колико ће бити, зависи добрим делом од владе, али прво да видимо колико могу да се договоре, па ће изаћи с предлогом. А да сам рекао у динар колико мислим да треба, онда бисте рекли да сам преузео надлежности и синдиката и послодаваца. Овде шта год да урадите криви сте", рекао је Вучић Ђуришићу.
Вучић је нагласио да повећање минималне зараде није лака одлука. Она је, међутим, како је рекао мандатар, за државу ситница.

"За државни сектор је то ситница, јер немамо много њих на минималној заради у јавном сектору", објаснио је.
Одговарајући на критику да је у Србији већи број сиромашних него икада, Вучић је истакао да управо у студији Светске банка на коју се Ђуришићу, наводи да је у прошлој години тај број за 1,6 одсто смањен.
"Наравно да то није довољно, али та студија коју сте цитирали о томе пише а посебно пише да је одлично таргетирано и да су српски закони одлично таргетирали лица којима је потребна социјална заштита", навео је Вучић.

Он је рекао, "наравно да имамо недостататка", али истовремено истакао да је 3,3 милиона лица на помоћи у износу од 166 милијарди динара, а при том, "ни динар помоћи не касни ни дан".
"Није било ни смањење, и кад су сви грађани поднели терет фискалне консолидације и све време смо бринули о њима", рекао је он.
Вучић се осврнуо и на идеје да би неку врсту друштвено корисног рада могли да обаве и они који су на социјалној помоћи.

"За то што добијате 11.000 или 8.000 динара месечно, некад изађите па очистите лишће. Помозите својој држави, која вам тај износ даје. Критикују ме за то што сто би то морали да раде они који примају социјалну помоћ. Стварно?! Замислите, мораће и да раде за паре које добијају од државе", иронично је одговорио Вучић на критику.
Он је приметио да ако је то толико проблем, многи би могли и да раде приватно, сто је идеал државе и за то се бори.

 

Нисмо задовољни, ЕПС може још боље
Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да још није задовољан како функционише Електропривреда Србије, али да је видно побољшање у односу на ранији период.
Одговарајући Ненаду Чанку у Скупштини Србије, Вучић је рекао да одлуке везано за јавна предузећа, ЕПС, Електровојводину, Електроисток, односно зависна предузећа имају другачију везу.

Вучић је навео пример да је у тој области свако предузеће било независно од централе, да се дешавало да једно од њих има вишка бројила и трансформатора, а да друго има мањак због чега расписује тендер.
"Троше државне паре, а припадају истом предузећу, само зато што међусобно не разговарају", рекао је Вучић.

Он је рекао да то није добро функционисање, и додао да још није задовољан како функционише ЕПС, али је иапк биље него раније.
"То потврђују и ММФ и Светска банка", истакао је.

ГОворећи о продаји пољопривредног земљишта, Вучић је рекао да за мандата ове владе "не морате да бринете о томе", а да ли ће за 5-10 година неко доносити другачију одлуку - видеће се.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести