Премијерка: Прича о Пандориним папирима замена теза

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас поводом "Пандориних папира" у којима се помиње министар Синиша Мали, да документа без правног тумачења нису доказ и нагласила да у њима нема ништа што домаћи надлежни органи већ нису истражили, а уз све, тичу се периода пре него што је Мали ушао у политику.
b
Фото: Tanjug

Брнабић је након седнице Крзиног штаба одговарала на питање новинара од којих се једно односило на међународни пројекат "Пандорини папири", у којима је, како преноси КРИК, наведено да је министар финансија Синиша Мали био власник 24 луксузна апартмана на бугарском мору.

То није тачно, то је лаж или погрешна интерпретација, случајно или намерно, рекла је Брнабић новинарима и нагласила да је једино важно да он данас нема више него што је имао пре уласка у политику.

Брнабић је нагласила да је нова документа погледала пола сата, колико је имала слободног времена и да ништа није видела у односу на оно што је већ објављивано те да нема ниједне нове информације на коју није одговорено, што није истражено и обрађено од стране надлежних.

Ако их надлежни нису истражили позивам их да то учине, рекла је она и као занимљиво нагласила то што се о овоме прича, а догодило се 2012. године када Синиша Мали није био у политици, а не прича се о Драгану Ђиласу који је ушао у политку без динара, а из ње изашао са 619 милиона евра.

Причамо о том периоду пре него што је почео да се бави политиком, а имате Драгана Ђиласа, који није имао ништа пре уласка у политку, али је када је престао да се бави тиме, сам пријавио 619 милиона евра. Пре почетка политичке каријере није имао ништа осим 70.000 евра, а након 10 година у политици 619 милона, а његов брат има 29 станова у центру Београда и сада се ми фокусирамо на то што је министар Мали радио пре уласка у политику, рекла је Брнабић.

Председица владе је додала да је оваква прича потпуна замена теза.

Замењујемо тезе на епохалан начин, Мали није имао 24 стана, а шта год је имао пре него што је почео да се бави потиком питање је да ли данас има више. Нема то је једно важно, навела је Брнабић.

Председница владе је изразила жаљење што новинари КРИК-а данас нису отишли на конфенрецију коју је држао министар Синиша Мали да му постављају питања.

Свака вам част на објективности и информисаности, рекла је председница Владе.

Интервју начин да јавност сазна дешавања око Јовањице

Брнабић је изјавила да јавност не би могла ни на један други начин да схвати шта се десило у случају Јовањица за коју је оптужен Предраг Колувија, да га адвокат и политичар Владимир Ђукановић није интервјуисао.

Истрага је давно завршена, ако је макар делић истине, у томе што је причао Колувија, онда је једини начин да јавност схвати шта се дешавало је оно што је Ђукановић урадио, рекла је Брнабић у Палати Србија, након седнице Кризног штаба одговарајући на питана новинара како гледа на мешања политичара у предмет "Јовањица".

Брнабић је навела да је требало да се чује за притисак који је вршен да би се председников брат Андреј оптужио за једно дело, да би отишао у затвор, и да би се срушио председник Александар Вучић.

Зато што је онда постојала криминална организација, дубоко уградена у државне органе, која је вршила директни притисак на живот једног човека, да би оптужио Андреја Вучића за кривицно дело, да би Андреј Вучић отишао у затвор и да би тако срушио Александра Вучића, што је државни удар, рекла је она.

Председница владе је рекла да не разуме тајминг и "откуд сада та велика забринутост" за предмет који је стар већ две и по године која није постојала када су се и у тај и друге случајеве мешали представници опозиције Мариника Тепић и Мирослав Алексић.

А имали сте потпуно други страндард у време истраге за много гнусније и опасније злочине у клану Вељка Беливука, када је било у реду да један истраживачки медиј објави сведочење, усред или на почетку истраге, које је поверљиво. И онда сте имали читав низ политицара који су то само сачекали да би коментарисали то сведоцење, зато што би угрозило истрагу и који су тиме директно утицали на одлуке суда…, рекла је Брнабић.

Нагласила је да није у реду и да нико не сме да се меша у правосуђе, а посебно у току истраг и да тај став не мења.

Не мислим да то треба да раде медији, политичари. Верујем у институције и нема различите ставове у односу на различите случајеве, рекла је она и нагласила да у случају Јовањице мешање политичара не може да утице на истрагу, јер је она давно завршена.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести