Приштина: У главном штабу КФОР обележено 20 година од доласка НАТО

БЕОГРАД: У главном штабу КФОР у Приштини данас је обележено 20 година од уласка НАТО снага и војника земаља партнера на Косово и Метохију, а командант ових снага Лоренцо Д'Адарио поручио је да ће КФОР наставити да гарантује безбедност и слободу кретања свим заједницама, док је командант здружених снага НАТО у Напуљу адмирал Џејмс Фого најавио наставак сарадње са Војском Србије.
kfor, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

РТК2 на српском језику наводи да се навршило 20 година од уласка близу 50.000 војника из 39 земаља на Косово.

"У складу са мандатом Уједињених нација и Резолуције 1244, Кфор је допринео сигурности и слободи кретања за све и наставиће да то чини и у будућности. Као резултат свега тога, Косово је данас потпуно другачије у односу на пре 20 година. Тај напредак је имао своју цену. Током тих година више од 200 војника КФОР-а изгубило је живот. Ми смо спремни да и даље будемо у служби грађана, на непристрасан начин и да останемо на путу огромног напретка који смо постигли", казао је Д'Адарио.

Наводи се да је КФОР највећа НАТО операција у Европи, током чијих је 20 година трајања у борбеним и неборбеним активностима живот изгубило 213 војника из 28 земаља.

"Њихова жртва је представљала најважнији допринос једном од највећих НАТО достигнућа још од Хладног рата. То је била помоћ поновном успостављању мира и безбедности на читавом Балкану, у време када је повратак сукобима деловао неизбежно. Заједно смо посвећени европској безбедности и промоцији мира у Европи и шире", навео је Фого.

Наводи се да су након комеморације погинулим војницима, адмирал Фого и генарал-мајор Д'Адарио одржали су конференцију за новинаре на којој је речено да није у плану смањење броја војника КФОР, да је евентуално чланство Косова у НАТО политичко питање, а похваљена је сарадња са Војском Србије.

"Наш посао је да испунимо обавезе проистекле из Резолуције 1244 Савета безбедности. Зато нам је потребна прекогранична сарадња. Пре отприлике месец дана, разговарао сам о безбедносној ситуацији на Балкану са генералом (Миланом) Мојсиловићем, који је као што знате нови начелник Генералштаба Војске Србије. Наставићемо да сарађујемо са свима", казао је Фого.

Наводи се да су скупу присуствовали косовски председник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај, челници међународних мисија на Косову и амбасадори, а поводом годишњице мисије Фого је уручио ордење најбољим официрима КФОР.

Б. Клинтон и Олбрајт у Приштини, Тачи одликовао Клинтона

Некадашњи амерички председник Бил Клинтон и некашња државна секретарка САД, Медлин Олбрајт, допутовали су данас у Приштину, где ће присуствовати обележавању 20. годишњице од уласка НАТО снага на косовску територију, што Албанци обележавају као ослобађање од "српског терора". 

Клинтона су на аеродрому дочекали шеф дипломатије привремених приштинских институција Беџет Пацоли и бивса косовска председница Атифета Јахјага.

"Добродошли назад, председниче Клинтон. Косово данас је ваша успешна прича о изградњи државе. Ваше вођство пре двадесет година против тираније у корист слободе и демократије било је кљуцно за отварање новог поглавља у људској историји. Дали сте медународном праву и политици хуману димензију", навео је Пацоли на свом фејсбук профилу поводом Клинтоновог доласка.

Некадашњи амерички председник је био један од кључних људи који је утицао на одлуку да НАТО интервенише на Косову и Метохији из наводно хуманитарних разлога, док је Олбрајтова у истом периоду била државна секретарка САД, коју Албанци сматрају веома заслужном за доношење једностране одлуке о косовској независности.

У знак захвалности Клинтону, Албанци су му крајем 2009. подигли споменик у Приштини.

Непосредно по доласку Клинтон се састао са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, који му је уручио орден "Слобода", пренео је приштински Зери.

Тачи је у речи захвалности уденуо и своју тезу о наводном геноциду на КиМ:

"Захваљујемо вам на акцији коју су предузели да зауставите српски геноцид 1999. године. Веома сам захвалан за подршку Сједињених Држава Косову. Историја Косова и САД је заједничка прича о успеху, ви сте наш херој ", рекао је Тачи.

Захваливши на одличју, Клинтон је, преносе медији, рекао да "Косово заслужује прикључење ЕУ и НАТО".

Олбрајтова је у Приштину допутовала поподне, а на аеродрому ју је дочекала бивша косовска председница Атифете Јахјага.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести