Селаковић: Резолуција 1244 је сламка за коју се Србија хвата

БЕОГРАД: Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација је сламка за коју се Србија хвата у борби за Косово и Метохију, али далеко од тога да је све оно што пише у тој резолуцији за нас сјајно и да нам одговара, изјавио је данас генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.
selakovic, tanjug rprelic
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC

"Постоје ствари које нису извршене, постоје оне које су извршене. Колико се она поштује можете да видите, они који су учествовали у њеном доношењу данас је врло активно с времена на време и крше", рекао је Селаковић у Београду, одговарајући на питање новинара да ли је Резолуција 1244, која је усвојена на данашњи дан пре 20 година, остала мртво слово на папиру.

Навео је да се Резолуција 1244 неретко у нашој јавности глорификује и да о њој причају они који је пре тога нису ни прочитали.

"Резолуцијом 1244 је суспендован наш суверенитет над нашом јужном покрајином, а то је учињено након 78 дана и ноћи жестоког НАТО бомбардовања наших градова, села, инфраструктуре, привреде, убијања наших грађана", додао је Селаковић.

Он је рекао да се данас, 20 година након доношења Резолуције 1244 и завршсетка НАТО бомбардовања, Србија и сви њени органи, почев од председника државе Александра Вучића, грчевито боре да заштите право сваког Србина и Српкиње који живе на КиМ на достојанствен, миран и нормалан живот јер је то, додао је, оно што им је одузето. 

"Са друге стране, нисмо као неки пре нас лицемерни па да о томе причамо на исти начин као да ми живимо на КиМ, јер ми тамо не живимо. Ми живимо у централној Србији, Војводини...и свакоме од нас је живот неупоредиво лакши него сваком нашем човеку који је остао на КиМ", рекао је Селаковић.

Како је додао, Србија је зато ушла у преговарачки процес - како би се зауставило страдање и погром и нашло решење које ће задржати српски народ на КиМ.

Он је истакао да је важно што ће се данас у Савету безбедности УН водити расправа о КиМ.

"Свакако да је изузето важно да се у највишем органу УН, поред Генералне скупстине, а то је Савет безбедности води расправа о КиМ. Веома је значајан успех наше дипломатије да одржи континуитет одржавања тих расправа у савету безбедности јер ако се нешто ту не помиње, ако се о томе не говори онда се сматра као да не постоји у виду важног проблема за читаво човечанство и за безбедност и мир у свету", рекао је Селаковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести