Мировић: Војводина и кинески Ћилин продубљују сарадњу

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседник Скупштине АПВ Дамир Зобеница разговарали су данас са делегацијом кинеске провинције Ђилин, која борави у дводневној посети АП Војводини.
d
Фото: Покрајинска влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић са делегацијом кинеске провинције Ђилин  разговарао је о могућностима продубљивања сарадње, са акцентом на области пољопривреде, прехрамбене, фармацеутске и ауто индустрије, саобраћајне инфраструктуре, грађевинарства и логистике.

Током разговора представљени су инвестициони потенцијали обе покрајине, уз сагледавање могућности остваривања чвршћих односа и у области културе и високог образовања.

На састанку је оцењено да је у обостраном интересу потписивање Споразума о стратешкој сарадњи, чиме ће, како је поручено, бити унапређени односи две регије.

Истакавши задовољство вишедеценијском сарадњом, председник Мировић рекао је да између Кине и Србије пре свега постоје пријатељске везе, те да је продубљивање свих међусобних односа стратешки интерес обе покрајине.

„Сарадња Републике Србије и Народне Републике Кине је на високом нивоу. Кина је један од најважнијих партнера наше земље и АП Војводина жели да допринесе јачању и интезивирању те сарадње“, истакао је председник Мировић.

Саговорници су се сагласили да значајну улогу у повезивању две регије има научно-технолошка сарадња, коју предводи Научни институт за ратарство и повртарство у Новом Саду што је добар основ за успостављање стратешке сарадње у области пољопривреде.

„Нека овај сусрет буде нови почетак наших односа који ће допринети продубљивању сарадње у бројним областима“, оценио је на састанку потпредседник Покрајинског комитета Народне политичке консултативне конференције Провинције Ђилин Ли Лонгкси.

Пастор и Зобеница примили делегацију кинеске провинције Ђилин

 Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседник Скупштине АПВ Дамир Зобеница разговарали су данас са делегацијом кинеске провинције Ђилин, која борави у дводневној посети АП Војводини.Председник Пастор и потпредседник Зобеница изразили су задовољство због посете делегације Ђилина, те неговања сарадње и пријатељских односа са овом кинеском провинцијом.

Фото: Пастор и Зобеница примили делегацију кинеске провинције Ђилин Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

„Веома смо задовољни што, у оквиру стратешког партнерства и блиских пријатељских односа Републике Србије и НР Кине, јачају партнерства између АП Војводине и кинеских провинција. Одлучност да се јаче и конкретније повежемо, без обзира на географску удаљеност, снажно се осећа са обе стране и сигуран сам да ћемо у будућности заједнички реализовати многе пројекте“, истакао је Пастор, који је госте из Кине упознао са специфичностима АП Војводине и покрајинског парламента.

Председник и потпредседник Скупштине АПВ разговарали су са члановима кинеске делегације о обострано исказаном интересу за продубљивање сарадње у области пољопривреде, научно-техничке и универзитетске сарадње, као и сарадње у области туризма.

На састанку, којем је присуствовао и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, истакнуто је да у овим областима постоји снажан потенцијал да се партнерство попуни конкретним садржајем.

Делегација провинције Ђилин, коју је предводио потпредседник Покрајинског комитета Кинеске народне политичке консултативне конференције Провинције Ђилин Ли Лонгкси, током боравка у Новом Саду посетила је Институт „Биосенс“, Институт за ратарство и повртарство, као и Универзитет у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести