Проширење ЕУ неће бити ограничено на одређени број земаља

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици поздравио је данас отварање Поглавља 4 у приступним преговорима Србије са ЕУ и поручио да то значи да је Србија препозната као држава која је напредовала у области слободе кретања људи, робе, услуга и инвестиција, као и да је тиме дато уверење да капитал из Европске уније може да дође у земљу.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Фабрици је нагласио да проширење ЕУ неће бити ограничено на одређени број земаља и додао да се нова Европска комисија определила да као приоритет стави проширење ЕУ.

"Јединствено тржиште ЕУ базира се на четири слободе кретања људи, робе, услуга и инвестиција. Отварање поглавља 4, које се односи на слободно кретање капитала значи да су земље чланице препознале да је Србија напредовала у те четири области и дато уверење да капитал може да иде из ЕУ у Србију", рекао је Фабрци на 47. Скупштини СКГО.

Указао је да је Србија до сада отворила 18 од 34 поглавља и додао да би и у Србији, али и партнери из ЕУ, желели да се отварање поглавља одвија брже.

Додао је да се у Србији, за разлику о економских реформи, неке друге реформе не спроводе тако брзо, наводећи владавину права и правосуђе, борби против корупције, слободи изражавања и медија.

Према његовим речима, отварање поглавља јесте добар знак на европском путу Србије и додао да то не значи да ће бити и затворена, али значи да је земља спремна да са реформама у области економије крене напред.

Говорећи о економским резултатима Србије, Фабрици је похвалио прошлогодишњи привредни раст земље од четири одсто, као и раст у трећем кварталу овде године који је износио 4,7 одсто, додајући да Србија у 2020, са отварањем овог поглавља, улази са осећајем оптимизма да тај раст буде одржив и да се настави.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести