Вархељи преузима проширење у кључном тренутку

БРИСЕЛ: Савет ЕУ саопштио је да ће одлучујућу улогу у дефинисању могућих промена у политици приступња ЕУ имати нова Европска комисија, а будући комесар за проширење Оливер Вархељи већ је поручио да не би требало мењати цео оквир политике проширења већ да треба побољшати методологију.
evropska komisija
Фото: pixabay.com

Европски министри током дебате о ситуацији у политици проширења и приступања Унији сложили су се да ће поред сви предлога које земље чланице буду представиле ”одлучујућу улогу” имати предлози које ће Европска комисија дефинисати, а који ће бити основа за даље разговоре о променама које би требало да одреде будуће оквире и правац политике проширења.

У француском предлогу промене методологије приступња као и у писму које је шест земаља чланица послало Евопској комисији са захтевом за "побољашње” процеса приступања Западног Балкана, Комисији је дат рок да до јануара 2020. године изађе с конкретним предлозима.

Нови сазив Европске комисије на челу с председницом Урсулом фон дер Лајен ступа на дужност 1. децембра.

Будући комесар за проширење Оливер Вархељи већ је поручио да ће се одмах по преузимању дужности агажовати у разговорима са земљама чланицама које имају резерве када је у питању ефикасност политике проширења.

”Не мислим да се цео оквир политике проширења мора мењати. Заложићу се за побољшање методологије на начин да се земљама које могу и желе да се крећу брже обезбеди бржи приступ ЕУ”, изјавио је Вархељи пред Европским парламентом.

Он је подржао и принцип паралелног одвијања процеса реформи и ширења ЕУ.

Говорећи о својој ”визији будућности проширења” Оливер Вархељи је рекао да на крају свог петогодишњег мандата жели да види ”развијенији Западни Балкан”, а ”Србију спремну да уђе у ЕУ”.

Вархељи је на место будућег комесара за проширење и суседство изабран пошто је Европски парламент због сукоба интереса одбацио кандидатуру Ласла Трочањија, првог кандидата Мађарске за нови тим Европске комисије.

Трочањи, некдашњи министар правде у влади Виктора Орбана, од почетка је изазвао полемике унутар ЕУ на првом месту због сукоба Будимпеште и Брисела око поштовања владавине права у Мађарској.

Након што је уместо Трочањија Будимпешта за новог кандидата за комесара именовала Оливера Вархељија, амбасадора Мађарске у ЕУ, у Бриселу су се могле чути критике да без обзира на име мађарског комесара политика проширења ”иде у руке Орбану” који већ извесно време пркоси Бриселу како по питању владавине права и независности инситуција, тако и када је реч о миграционој политици, али и односу према Русији.

Сам Оливер Вархељи је током саслушања пред Спољнополитичким одбором Европског парламента нагласио да ће уколио буде изабран за новог комесара за проширење и суседство фокус ставити управо на владавину права и функционисање демократских институција у региону.

”Докле год нема прогреса у владавини права, неће бити ни напредовања у приступању ЕУ”, рекао је Вархељи.

Вархељи је више пута на питања посланика ЕП одговорио да ће се у свом будућем раду ”искључиво руководити ЕУ политиком”, одбацујући могућност утицаја ”било које друге владе или институције”.

С друге стране, мађарски дипломата је изнео и предности које ”као Мађар” има када је у питању рад на политици проширења и суседстава.

”Близу смо региона. Ангажовини смо блиско са регионом и имамо добре односе са свим земљама у региону. На тим основам се кредибилитет може правити”, изјавио је Вархељи.

Већ након првог говора пред ЕП могле су се видети и паралеле у ставовима одлазећег и будућег комесара за проширење. Сам Вархељи каже да ће наставити рад Јоханеса Хана, и баш као и он, али и нова председница ЕК Урсула фон дер Лајен, он улазак Западног Балкна у ЕУ види као ”геополитички и стратешки интерес” Уније.

”Мој посао комесара за проширње није само да убедим земље Западног Балкна о неопходности реформи већ и земље чланице да је проширење у нашем интересу” каже Вархељи.

Он је најавио да ће током пет година мандата комесара за проширење радити на ”затварању постојећег економског јаза” између земаља чланица и земаља кандидата, оценивши да економско јачање иде ”руку под руку” с јачањем владавине права.

Вархељи је упозорио и да у случају изостанка напретка земаља у процесу приступања ЕУ, на располагању има инструменте којима може зауставити приступне преговоре, онемогућити затварање поглавља и суспендовати финансирање.

”Нећу оклевати да искористим било који инструмент који поседујем уколико се постављени услови не испуњавају”, каже Вархељи.

Битно је нагласити да нова Европска комисија заједно са Вархељијем на челу ресора за проширење почиње с радом у тренутку битних промена за саму политику проширења и приступња Унији, али и у тренутку када се између земаља чланица ЕУ и Европске комисије води битка за ”кормило” управљања будућношћу ЕУ политика, а самим тим и земаља Западног Балкана.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести