Пуповац: Милановић вређа суседе, брине културолошки расизам

САРАЈЕВО: Лидер СДС С Милиорад Пуповац изјавио је вечерас да су поруке које је председник Хрватске Зоран Милановић изговорио у Босни и Херцеговини неуобичајене и увредљиве и да је веома забрињавајуће што се користи изразима који су, како каже, налик културолошком расизму.
Milorad Pupovac Foto: Tanjug
Фото: Tanjug
"У сваком случају те поруке које је Милановић као председник Хрватске изговорио у суседној Босни и Херцеговини су неуобичајене. Не само за председника Републике, него за било којег политичког представника. Сасвим је неуобичајено да људи тога ранга обилазе свет и вређају своје грађане, политичке представнике, универзитетске професоре, у крајњој линији да вређају и грађане те земље и народе те земље, а неретко и нама суседне земље. Политика увреда, политика вређања није политика која може на било који начин помоћи да се међуетнички односи унапређују, да се права мањина унапређују, да се права народа унапређују, и да се унапређују односи између држава", казао је Пуповац за Радиосарајево.ба.
Коментаришући поруке које је Милановић упутио током посета БиХ, Пуповац је приметио да се он као председник Хрватске понаша "као приватна особа у јавним пословима".
"То је највећи проблем и у Хрватској, и у Босни и Херцеговини, свугде где он заправо комуницира. Мени као саборском заступнику није то допуштено, а да не говоримо о председнику Републике. Таквим обликом говорења и понашања не може се створити ништа позитивно. Може се створити само негативно. Може се поставити питање шта се заправо догађа, шта је посреди", рекао је Пуповац и додао:
Како каже, "ако постоје питања, а постоје, ако постоје проблеми, а постоје, можемо ли онда та питања и те проблеме решавати тако да друге укључимо у дијалог, а не да их вређамо, да их понижавамо".
То је, додаје, оно што би требало да ради неко ко има мандат од народа да представља земљу, да гради пријатељске односе.
"Ако ти односи нису најбољи, да их унапређујемо. Ово сасвим сигурно није добро ни за кога, чак ни за оне који мисле да је то тренутно за њих добро. То смо већ прошли. То смо већ искусили. Ту врсту неодговорног језика смо већ давно платили", нагласио је.
Пуповац је рекао и да су одавно приметили да је Милановић, још као председник Владе а сада као председник Републике "склон изјавама које вређају друге народе, нама суседне, или друге државе, нама суседне".
"Користи се изразима који су налик на културолошки расизам и то је забрињавајуће. То би требало забринути представнике хрватског народа. То би требало забринути људе који у Хрватској воде рачуна о односима са суседним земљама, и воде рачуна о припадницима хрватског народа у сусједним земљама", рекао је Пуповац.
То можда, како каже, може бити допадљиво на први тренутак, али већ на други, већ сутра, или прекосутра, сваки озбиљан човек би требало да се забрине.
"Ако постоје проблеми у односима између Хрвата, Бошњака, Срба, ако постоје неке ствари које се требају боље ријешити, онда се та комуникација треба почети решавати на другачији начин. Ово сигурно није добар начин", закључио је Пуповац.
Хрватски председник Зоран Милановић је раније данас током посете Хрватима у БиХ, у Ливну вербално напао професора Дејана Јовића за којег је рекао да је "написмен", да је "ескорт дама" Милорада Пуповца и да је гостујући по телевизијама "лупетао" да Хрвати у БиХ треба да буду мањина.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести