Пуповац: Неки би да Вуковар и Хрватску држе као таоце

ЗАГРЕБ: Председник СДСС-а Милорад Пуповац највио је да ће делегација Српског националног вијећ сутра положити венац у Дунав за страдале Србе пре и на почетку избијања ратних сукоба, а онда и венац за страдале, одведене из вуковарске болнице на Овчари.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug

Пуповац је за загребачку Н1 тв рекао да ће потом запалити свеће у Саборној цркви св. Николе у Вуковару за све страдале грађане тог града, а поводом обележавања Дана вуковарске жртве.

Додао је да ће потпредседник владе Борис Милошевић из СДСС-а бити у Колони сећања, у среду у Вуковару.

Објаснио је да ће Милошевић у Колони сећања бити као члан владе са премијером и министрима.
Надам се да ћу, у складу са својом исказаном жељом пре неколико месеци, моћи у среду да будем у Шкабрњи, рекао је Пуповац, који сматра не треба све да остане на гестовима.

Према његовим речима, две ствари су важне за политичаре.

Прво је да они којима су ти гестови неважни и који их омаловажавају, било с хрватске, било са српске стране, да они добију јасну и јавну поуку од целе јавности, од нације, да је то противно интересима мира, просперитета, добра и посвећености стварима од којих људи треба да живе. Да нисмо стално закопани у рату, рекао је Пуповац.

Као другу важну ствар је навео потребу да се сви посвете обнови подручја у којима људи живе - и Хрвати и Срби, и прогнани, и избегли.

Да се посветимо кључним националним изазовима. Да то више нису национални изазови. Да се ти гестови направе до финалнога корака, до корака који је већ једном био урађен, а верујем да треба да буду поновљени - а то су гестови између Хрватске и Србије, навео је Пуповац.

Упитан да коментарише недавну одлуку Градског већа Вуковара, коју је предложио градоначелник Иван Пенава, да се у том граду нису стекли услови за враћање ћирилице, Пуповац је рекао да "постоје људи који вуковарске грађане, Хрватску, желе да држе као таоце њиховога виђења рата, њиховог виђења примене хрватских закона".


Милановић неће бити у Колони сећања у Вуковару

Хрватски председник Зоран Милановић неће у среду бити у Колони сећања у Вуковару, већ ће тог дана пре подне положити венац и одати пошту жртви Вуковара код спомен-обележја на Овчари.

Из Кабинета Милановића је саопштено да ће полагањем венца и паљењем свећа на спомен обележју у Овчари председник одати пошту страдалима на Дан сећања на жртве Домовинског рата и Дан сећања на жртву Вуковара и Шкабрње.

Милановић је у суботу најавио да ће примерено обележити Дан сећања на жртву Вуковара, 18. новембар 1991. године, када су једнице некадашње ЈНА ушле у тај град.

Тада је оценио да је бесмислено одржавање овогодишње Колоне сећања, јер ће, како је рекао, у њој због епидемије корона вируса, ужествовати само државна елита.


Кад би тако било, када не бисмо ишли у сусрет решењима, када бисмо блокирали то да се дође до решења - а неким људима је очито стало да тако буде - онда бисмо, како је рекао, имали непрестани сукоб.

Неки људи напросто желе да се живи на сукобу, не измирењу. Људи који данас говоре у име града Вуковара, људи који им дају подршку у таквим ставовима и говорима - у Хрватској и шире - не разумеју колико је то штетно, колико то блокира проналазак несталих, колико то омета да се данас уради оно што сутра можда неће бити могуће, истакао је Пуповац.

СДСС је мишљења да је јако важно да се иде у сусрет тражењу решења, рекао је Пуповац и додао да и политика коју та странка води иде у том правцу.

И за она најболнија питања као што су нестали и суђења за ратне злочине, али истовремено за она најтежа, а то је како отпочети нови живот који неће бити блокиран ратним траумама и којим се нећемо исцрпљивати и ограничавати своја кретања, свој ум у томе да за своју земљу пронађемо што је могуће боље шансе за развој, подизање из овог стања које није добро, навео је Пуповац.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести