Пуповац очекује даљи искорак у односима Хрватске и Србије

ЗАГРЕБ: Председник Српског народног вијећа (СНВ) и посланик хрватског парламента Милорад Пуповац изјавио је данас да очекује даљи искорак у односима Хрватске и Србије у погледу несталих и суђења за ратне злочине, као и да уследи сусрет на највишем нивоу било председника влада или република.
pupovac, tanjug
Фото: Tanjug

"То би била логична завршница свега овога што чинимо, не само логична него и нужна када су у питању хрварско-српски односи", навео је Пуповац у изјави за Н1 тв.

Сумирајући догађаје од претходна два дана, Пуповац је констатовао да су гестови представника српске заједнице, као и специјалног изасланика председника Србије Верана Матића на церемонији одавања поште жртвама рата у Хрватској биле веома снажне и значајне и да ниједна жртва није заборављена - ни хрватска ни српска.

"Нису заборављени ни Хрвати који су окрутно страдавали у завршним ратним операцијама након одвођења из болнице и убистава на подручју Овчаре, а ни Срби који страдали од почетка сукоба. Ти гестови су значајни и зато што је специјални изасланик председника Матић први пут у име председника положио венац на Овчари на начин који је изазвао емотивне реакције, јер је пред спомеником савио своје колено и исказао дубоко поштовање у традицији, снажној, европској, које у таквим гестовима постоји", рекао је Пуповац.

Подсетио је и да је председник владе Хрватске Андреј Пленковић изразио своје позитивно мишљење не само о гесту Матића, већ и одлуци власти Србије, прецизније председника да Матић буде прекључе и јуче присутан у Вуковару и да је то окарактерисано као значајан допринос процесу помирења између Србије и Хрватске.

Нагласио је да тај процес није сада започет, да има раније корене али да се непрестано прекидао и да није имао линију континуитета.

"Важно је да се то догодило унутар саме Хрватске", каже Пуповац, али додаје да је важно и то да је пракса комеморативних сећања на обе стране последњих година углавном производила конфронтацију а не осећај саосећања.

"Јуче у Вуковару углавном су се чуле поруке које нису биле ни на који начин противне ономе што се догодило дан пре Колоне сећања, очито да су поруке схваћене и да је некакав елеменат узајамног поштовања успостављен", каже Пуповац.

Истиче и да је ранијих година а и сада било покушаја опструкције да се то догоди и да је Матић планирао прошле године да дође у Вуковар и буде у колони и положи венац, па га је градоначелник прогласио персоном нон грата.

У препреке које не доприносе помирењу на тлу Хрватске убројао је и однос према ћирилици и недавна хапшења Срба у Негославцима.

"Ми смо одлучили да се нећемо повући, одлучили смо да будемо храбрији од тих људи и да идемо корак даље. Показало се да смо исправно направили јер је значајан део утицајних медија у Хрватској оштро критиковао градоначелника Пенаву. Републичка власт је хтела да учини све да се можемо појавити на сваком месту", рекао је Пуповац.

Он је казао да нису све препреке превладане али да се може рећи да су актери помирења уз помоћ обе власти били доминантини и да су њихови гестови доминирали над "онима који су хтели да нас задрже у томе да у Вуковару и Хрватској и даље влада нека врста ратног стања и сукоба уместо помирења".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести