Српска прогласила победу, Вучић честитао

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа прогласила је победу на локалним изборима у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији.
srpska slavi1, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

На Косову и Метохији одржани су локални избори, а Централна изборна комисија је објавила да је излазност била око 44 одсто. Гласало се од седам, до 19 часова, а право гласа имало је 1.890.952 грађана.

Лидер Српске листе и кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Горан Ракић, према информацијама из Изборног штаба те листе, однео је победу на данашњим локалним изборима.

Фото: Горан Ракић, фото: Танјуг

Ракић, како је речено, према актуелним прелиминарним резултатима убедљиво победио у трци за градоначелника северне косовске Митровице.

"Биће другог круга, али за четири године“, рекао је Ракић.

Српска листа победу на локалним изборима слави уз трубаче, ватромет и шампањац.

Победу Ракића прогласио је изборни штаб Српске листе, али и посланик те листе у косовском парламенту Игор Симић.

Симић је за РТВ Пинк рекао да је Ракић освојио 80 одсто гласова у Северној Митровици, као и да је Српска листа победила у свих десет општина са српском већином, преноси Кос Сев.

Фото: Танјуг (Видео)

Председник Србије Александар Вучић честитао им је победу.

Вучић се јавио телефоном у Изборни штаб Српске листе у Косовској Митровици и честитао им победу, а слушали су га преко спикерфона присталице и окупљени грађани.

Фото: Александар Вучић, фото: Танјуг

"Хоћу само да вас поздравим све, да вам честитам на огромном успеху, да кажем да је наш народ на Косову и Метохији још једном показао да уме да се бори и за свој опстанак, али и за своју земљу Србију, да уме да се бори када је најтеже, када је притиснут и споља и на све друге могуће начине", рекао је Вучић телефоном, а чланови Српске листе, присталице и окупљени грађани слкушали су га преко спикерфона телефона директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића

Вучић је поздравио све окупљене, честитао им на “огромном успеху” и рекао:

“Хоћу да вам кажем да сам поносан на вас што штитите и браните право Срба да опстану на својим огњиштима и што браните интересе Републике Србије. И хоћу да кажем народу на Косову и Метохији да је то урадио само зато што је јак и сложан и велико хвала свим активистима. Честитам Горану Ракићу у Митровици, али честитам свим осталим у свих 10 општина на КиМ и нису успели они који су желели и да нас разједине и да нас победе”, рекао је председник Србије.

“Победили смо још једанпут”, истакао је и додао да је сада важно наставити да се ради у интересу нашег народа и да наши људи виде добробит од данашње победе.

“Радујем се вечерас, то по мојем гласу не можете да закључите, можда једнако, а можда и више од сваког од вас. Неки, чини ми се, нисам сигуран да ли разумеју колики је значај ове победе. Многи су хтели да после парламентарних избора сруше Српску листу. Јединствен српски наступ и јединствена Српска листа још једанпут су показали да не могу лако да буду побеђени”, рекао је Вучић.

“Вама, вашим породицама желим све најбоље, желим вам пуно успеха, а желим нашем народу на КиМ да опстаје, да живи све боље. Живела Србија и све најбоље вама још једном. И Косово и Метохија у саставу је Србије”, рекао је председник, на шта су окупљени почели да скандирају “Живела Србија” и “Ацо Србине”.

Полиција Косова саопштила је да су са безбедносног аспекта данашњи избори прошли мирно и без озбиљнијих инцидената који би утицали на ток изборног процеса.

"Полиција Косова је успешно остварила оперативни план који је имао за циљ обезбеђивање безбедности и одржавања реда, мира и јавне безбедности у земљи пре, током и после процеса избора на целој територији Косова", каже се у саопштењу подељеном медијима.


Српска листа прогласила победу у Звечану

Српска листа прогласила је вечерас победу на данашњим локалним изборима одржаним на Косову и Метохији у Звечану, где ће место градоначелника задржати Вучина Јанковић.

Српска листа, како је саопштено из Изборног штаба те партије, освојила је 69 одсто гласова.

Излазност на изборима у Звечану износила је 47,47 одсто.

Кандидат Грађанске иницијативе "За наш Звечан" Драгиша Миловић освојио је 31 одсто гласова.

"Ови избори су били историјски и референдумски за наш народ на Косову и Метохији. Наш народ је препознао наше резултате остварене током протекле четири године", казао је Јанковић.

Он је истакао да је Српска листа Звечан дигла из пепела и да је потребно још много рада да се побољша живот грађана.


На основу званичних обавештења евидентирани су неки случајеви који су захваљујући стручном и хитном реаговању успешно решени од стране Полиције Косова и Државног тужилаштва и као примери се наводи да је на целој територији Косова евидентирано неколико кривичних случајева, као и 14 мањих инцидената.

"Вреди посебно истаћи да је полиција Косова, односно Гранична полиција данас око 12 часова на уласку у Републику Косово на прелазу Јариње зауставила ради контроле путнички аутобус са регистарским таблицама КГ у којем су пронађена сумњива експлозивна средства и након провере је утврђено да се ради о две ручне бомбе и два електрична детонатора који су контролисано уклоњени од стране одговарајућих јединица", каже се у полицијском саопштењу.


Срђан Поповић нови градоначелник Грачанице

Кандидат Српске листе Срђан Поповић победио је на данашњим локалним изборима на Косову и Метохији у Грачаници.

Фото: Срђан Поповић, фото: Танјуг (Видео)

Поповић је прогласио победу за градоначелника и рекао да му је част и обавеза да већ од сутра крене са радом у корист грађана Грачанице.

Захвалио се свима који су вредно радили, пратили кампању и остали доследни до краја.

"Сав наш рад смо преточили у феноменалан резултат“, истакао је Поповић.

Он је, према прелиминарним резултатима, како је саопштено у Изборном штабу Српске листе, освојио 87,2 одсто гласова, док је његов противкандидат добио свега 12,8 процената.


По налогу тужиоца, у вези са овим случајем притворено је пет особа.

Одзив у северној Косовској Митровици био је 37,94 одсто, односно 8.269 од 21.797 уписаних гласача.

У општинама са већински српским становништвом највиши проценат био је у Клокоту где је изашло 61,92 одсто уписаних, док је у Партешу била 56,46, Лепосавићу 47,27, Штрпцу 55,71 одсто од уписаних.

На северу КиМ у Зубином Потоку излазност је била 47,28 одсто, а у Звечану 46,24 одсто од уписаних гласача.

У Грачаници, на централном КиМ излазност је износила 40,08, Ранилугу 55,16 и у Новом Брду 55,70 одсто – показују подаци на сајту ЦИК-а.

Иначе у Приштини, где је уписано највише бирача, 188.341, изашло је 47,01 односно 76.412 бирача.

Највиша излазност била је у Мамуши, која је већински насељена Албанцима, где је изашло 65,29 одсто од уписаних, односно 2.569 од 3.935 уписаних.

Најнижи проценат изашлих на локалне изборе био је у Србици, такође са већински албанским живљем, где је од 54.970 уписаних на гласачка места изашло свега 16.072 што значи 31,66 одсто од оних који су имали право гласа.

Из локалних средина су стигле информације о инцидентима и неправилностима: Хапшење, па пуштање неколицине активиста Српске листе, откривање и деактивирање ручних бомби, затварање административног прелаза Јариње и проблеми да расељени из централне Србије стигну до гласачких места. 

Додик: Победа СЛ чува српске националне интересе на КиМ

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је вечерас Српској листи на великој победи коју је остварила на локалним изборима на Косову и Метохији и истакао да ће то омогућити лакше остваривање српских националних интереса у покрајини.

"Мислим да је то важно и да ће обезбедити континуитет политика које се координишу из Београда. У сваком случају лакше ће се остваривати српски национални интереси на Косову и државна политика на Косову", рекао је Додик у изјави за Танјуг.

"Желим да честитам свима који су учествовали у кампањи и пожелим им добар рад", поручио је Додик.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести