Ранковић: Чекамо председника у Колубари да саопшти одлуку

БЕОГРАД: Председник Синдиката рудара РБ Колубара Миодраг Ранковић изјавио је, након састанка с председником Србије Александром Вучићем, да су званично упознали председника са захтевима рудара Колубаре и да су позвали Вучића да, када донесе одлуку, дође у Колубару и саопшти је рударима.
v
Фото: Tanjug (Instagram/ printscreen)

Данас је одржан састанак код председника Александра Вучића, присуствовали су шеф кабинета Ивица Којић, генерални директор ЕПС -а Милорад Грчић и ја. Председник ће у најкраћем периоду, сходно његовим обавезама, сагледати те захтеве и када донесе одлуку по питању наших захтева доћи у Колубару, на наш позив, да саопшти рударима Колубаре исход свих њихових захтева, рекао је Ранковић Тањугу.

Ранковић каже да су у питању три захтева, која су била и на збору рудара у понедељак у Колубари, а то су: да се настави изградња термолектране у Каленићу, да се избрише из свих докумената период који се тиче термоелектрана - од 2021. до 2030, а трећи захтев је смена ресорне министарке Зоране Михајловић.

Објаснио је да у документу који је министарка Михајловић послала и, како је рекао, ставила печат владе пише да ће се разматрати и радити стратегија која предвиђа да ће се у периоду од 2021. до 2030. године ући у затварање рудника и термоелектрана.

То је оно што је мало недефинисано, ми то схватамо као период у коме ће се од 2021. до 2030. ући у затварање рудника и електрана. Ми немамо ништа против тога да у стратегији пише рок 2040. и 2050. година, нама није спорно то што Европа тражи и ми ћемо се уклопити у ту стратегију, а поготово што ће Колубара и имати угаљ до 2050. и неке године, навео је Ранковић.

Ми нисмо против зелене енергије, као што неки хоће да нас прикажу, али морамо да седнемо и причамо о томе, не да се те одлуке доносе у тако кратком временском року.

Како каже, стручњаци ЕПС-а, са института и из САНУ, као и из струке, би требало да направе праву стратегију за будућност наредних генерација.

Ранковић је нагласио да, према његовом мишљењу, угаљ у Србији мора да се копа још у наредних 30 до 40 година, с обзиром да се сада добија 70 одсто струје из угља и термоелектрана.

Сматра да зелена енергија може да смањи тај проценат, али да тешко Србија може да добија струју из соларних панела и ветропаркова, као и да су једина права алтернатива хидроелектране.

Србија мора још дуго да се ослања на струју из угља. Није наш угаљ прљав како она тврди. Некада је угаљ био црно злато, а сада је ођедном постао прљав, рекао је Ранковић.

На питање како коментарише то што је министарка Михајловић јавно поручила да нико није најавио да ће се 2030. године затварати термоелектране и да ће се отпуштати радници, Ранковић каже да сумња у то и да ће свакако људи остати без посла ако се затвори неки рудник или термоелектрана.

Председништво Србије је претходно шаопштило да је председник Вучић рекао данас у разговору са директором ЕПС-а Милорадом Грчићем и представником Синдиката рудара Колубаре Миодрагом Ранковићем, да је питање имплементације „зелене агенде" једно од најбитнијих у области енергетике, али и да Србија не може да се лиши природних ресурса који омогућавају енергетску независност државе.

Вучић је са Грчићем и Ранковићем разговарао о будућности компаније ЕПС и новим производним и развојним пројектима, наведено је у саопштењу.

Вучић је саслушао примедбе и предлоге које је у име рудара Колубаре изнео представник Синдиката и ставове ЈП „Електропривреда Србије", као предузећа од стратешке важности за Републику Србију.

Председник је нагласио да је питање имплементације „зелене агенде" једно од најбитнијих у комплексној области енергетике, истакавши да је Србија озбиљно посвећена увођењу највиших стандарда у коришћењу потенцијала обновљивих извора енергије и следствено томе - очувању животне средине.

С друге стране, председник Вучић је истакао да Србија не може да се лиши и одрекне природних ресурса који омогућавају енергетску независност државе, наводи се у саопштењу.

Председник је посебно нагласио да ће наставити разговоре са представницима Владе Србије и експертском јавношћу у циљу проналажења одрживог решења, како Србија не би постала велики увозник електричне енергије од 2030. године.

Ранковић је пренео захтев рудара председнику Вучићу да посети Колубару и одговори на сва њихова питања, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести