Расправа у Скупштини Србије: Ака­де­ми­ја и уда­ра­ње у шер­пе

Нај­ви­ше па­жње у на­чел­ној рас­пра­ви, по­сла­ни­ци Скуп­шти­не Ср­би­је по­све­ти­ли су Пред­ло­гу за­ко­на о на­ци­о­нал­ној ака­де­ми­ји за јав­ну упра­ву. Ре­сор­ни ми­ни­стар Бран­ко Ру­жић из­ја­вио је да ће се ди­рек­тор на­ци­о­нал­не ака­де­ми­је би­ра­ти на кон­кур­су, и од­ба­цио тврд­ње опо­зи­ци­је да је реч о про­из­вољ­ном или пар­тиј­ском за­по­шља­ва­њу.
1
Фото: Tanjug

“Ди­рек­тор ака­де­ми­је од­го­во­ра Вла­ди, ко­ја га би­ра на пе­риод од пет го­ди­на, на пред­лог пред­сед­ни­ка Вла­де, по за­ко­ну ко­јим се уре­ђу­је по­ло­жај др­жав­них слу­жбе­ни­ка – ре­као је Ру­жић.  Он мо­ра би­ти иза­бран на кон­кур­су, та­ко да не­ма го­во­ра о пар­тиј­ском за­по­шља­ва­њу.”

Док власт твр­ди да ће та уста­но­ва тран­сфор­ми­са­ти јав­ну упра­ву и обез­бе­ди­ти ефи­ка­сни­је, љу­ба­зни­је и бо­ље упу­ће­не слу­жбе­ни­ке, опо­зи­ци­ја упо­зо­ра­ва на то да је тај за­кон по­ли­тич­ки, те да та­ква ака­де­ми­ја ни­ко­ме ни­је по­треб­на. Шеф по­сла­нич­ке гру­пе Срп­ске ра­ди­кал­не стран­ке Во­ји­слав Ше­шељ оце­нио је да је на­ци­о­нал­на ака­де­ми­ја за јав­ну упра­ву „ин­сти­ту­ци­ја ко­ја ни­ком жи­вом ни­је по­треб­на”.

 

ЕУ, фру­ли­ца и опан­ци

Пред­сед­ник По­кре­та „Две­ри” Бо­шко Об­ра­до­вић твр­ди да је пред­ло­же­ни за­кон о елек­трон­ском по­сло­ва­њу, ко­ји је пред­ло­жио ре­сор Ра­си­ма Ља­ји­ћа, ком­плет­но пре­пи­са­на уред­бе ЕУ из 2014. го­ди­не. Ре­као је да је вла­да­ју­ћа ко­а­ли­ци­ја до­ла­ском на власт пре­у­зе­ла оба­ве­зе пре­ма оно­ме ко их је на власт до­вео, те да те оба­ве­зе са­да хо­ће да пла­ти Ко­со­вом.

“ Мо­жда то ни­је елек­трон­ско по­сло­ва­ње, го­спо­ди­не Ља­ји­ћу, али је ку­по­про­дај­ни уго­вор “, ре­као је Об­ра­до­вић, до­да­ју­ћи да је пред­сед­ник СДПС-а на ми­ни­стар­ском ме­сту већ де­ве­ти пут, те да је та­ко ви­ше пу­та уче­ство­вао у „ку­по­про­дај­ним уго­во­ри­ма”.

На то је ре­а­го­вао шеф по­сла­нич­ког клу­ба СДПС-а Ми­ло­рад Ми­ја­то­вић, и по­ру­чио да се вла­да­ју­ћа ко­а­ли­ци­ја за­ла­же за европ­ску Ср­би­ју.

“Они же­ле да об­у­че­мо је­лек, опан­ке, да узме­мо фру­ли­цу, да чу­ва­мо ов­це – ка­зао је Ми­ја­то­вић. – Не, ми хо­ће­мо елек­трон­ско по­сло­ва­ње и мо­дер­ну Ср­би­ју. Гра­ђа­ни су на из­бо­ри­ма ре­кли шта ми­сле о на­ма. Она Ср­би­ја за ко­ју се за­ла­жу „Две­ри”, та Ср­би­ја ће из­гу­би­ти.”

Укљу­чио се Ми­ла­дин Ше­вар­лић из по­сла­нич­ке гру­пе „Две­ри” јер он, ка­ко је ре­као, у пар­ла­мент до­ла­зи у опан­ци­ма.

“ Опан­ци ни­су ре­тро­град­ни, ре­тро­гад­не су мно­ге дру­ге ства­ри ко­је слу­ша­мо и ко­је су се де­ша­ва­ле у Скуп­шти­ни”, при­ме­тио је Ше­вар­лић.

 

Ка­мен­ко и срп­ска Ру­жа

За­ме­ник ше­фа по­сла­нич­ке гру­пе СНС-а Вла­ди­мир Ор­лић на­звао је ју­че Бо­шка Об­ра­до­ви­ћа „срп­ском вер­зи­јом Ру­же То­ма­шић”.

“ За оно­га ко евен­ту­ал­но не зна, она је би­ла је­ди­на по­сла­ни­ца у Хр­ват­ском са­бо­ру ко­ја се про­ти­ви­ла европ­ским ин­те­гра­ци­ја­ма. Ина­че, згод­на окол­ност је што је она из Хр­ват­ске стран­ке пра­ва, нео­у­ста­шке стран­ке с ко­јом има ве­зе и ова на­ша вер­зи­ја исте го­спо­ђе”, под­ву­као је Ор­лић.

По­сла­ник На­род­не се­љач­ке стран­ке Ма­ри­јан Ри­сти­че­вић је Об­ра­до­ви­ћа на­звао „Ка­мен­ко Две­рић Ку­пу­сић”.

“ Мој опа­нак је рад­ни, а Ше­вар­лић има па­рад­ни”, ре­као је Ри­сти­че­вић, твр­де­ћи да је тај по­сла­ник сво­је­вре­ме­но „узео 60.000 евра од Ду­ша­на Пе­тро­ви­ћа, да на­пи­ше хи­ља­ду сту­ди­ја о за­дру­гар­ству, ко­је ни­ка­да ни­је на­пи­сао”.

“ Очи­глед­но је то део па­ра­зит­ског си­сте­ма о ко­ји­ма го­во­ри „Ка­мен­ко Две­рић Ку­пу­сић” – ре­као је Ри­сти­че­вић.

 

Пи­во и(ли) во­да 

Ју­че се по­вре­ме­но рас­пра­ва­ља­ло и о по­вре­ди По­слов­ни­ка, па је по­сла­ник ДС-а Ра­до­слав Ми­ло­ји­чић ре­као да су ра­ди­ка­ли у ко­а­ли­ци­ји са СНС-ом, а Вје­ри­ца Ра­де­та је то не­ги­ра­ла, твр­де­ћи да су ра­ди­ка­ли опо­зи­ци­ја и на­пред­ња­ци­ма и свим „фрон­цла­ма до­сов­ског ре­жи­ма”.

На Ми­ло­ји­чи­ће­ве на­во­де да су ра­ди­ка­ли не­ка­да у пар­ла­мен­ту по­ли­ва­ли во­дом по­ли­тич­ке про­тив­ни­ке, Вје­ри­ца Ра­де­та је ре­кла да је по­ли­ва­ње во­дом про­шло вре­ме, ка­да су се ра­ди­ка­ли бо­ри­ли за де­мо­крат­ско пра­во, а Ми­ло­ји­чи­ћу је по­ру­чи­ла: „Ви сте ви­ше за пи­во, ако је оста­ло не­што од хек­то­ли­та­ра ко­је сте пла­ти­ли буџетом Сме­де­рев­ске Па­лан­ке”.

 

Плус-ми­нус

Пот­пред­сед­ник пар­ла­мен­та Ђор­ђе Ми­ли­ће­вић, ко­ји је пред­се­да­вао сед­ни­ци у уто­рак, ка­да су по­че­ли про­бле­ми с утвр­ђи­ва­њем кво­ру­ма, по­ру­чио је да је вре­ме „Бо­дру­ма и тих афе­ра” дав­но про­шло.

“На­рав­но да је по­сто­јао кво­рум, то зна и опо­зи­ци­ја и јав­ност”, ре­као је ју­че Ми­ли­ће­вић но­ви­на­ри­ма.

На­су­прот ње­му, по­сла­ник ДС-а Бал­ша Бо­жо­вић и Бо­шко Об­ра­до­вић твр­ди­ли су да ни­је би­ло кво­ру­ма.

“ Ми смо бро­ја­ли, ни­смо их из­бро­ја­ли из­над 122”, ка­зао је Бо­жо­вић, и до­дао да ни­је пр­ви пут да пред­сед­ни­ца пар­ла­мен­та Ма­ја Гој­ко­вић кр­ши за­кон и По­слов­ник.


Опомена Јешићу због увреде

Председница Народне скупштине Маја Гојковић је, на крају јучерашње расправе у парламенту, изрекла опомену посланику ДС Горану Јешићу који је током излагања посланику СНС Србиславу Филиповић рекао "коњино једна". Те речи Јешић, који је у обраћању критиковао партијско запошљавање, изрекао је док је седници председавао Владимир Маринковић.

Маринковић је након тога рекао да не може да верује шта је Јешић изговорио, те да ће тражити стенограмске белешке због евентуалног изрицања опомене.  Пред крај јучерашњег рада, у салу је ушла Маја Гојковић која је прочитала стено белешке и изрекла опомену Јешићу. 
    Јешић је, наиме, након што му је Маринковић рекао да не може да поверује шта је изговорио, рекао: "Немој да ме прекидаш". 


Об­ра­до­вић је ре­као да би се про­зив­ком по­сла­ни­ка, уме­сто што су пре­бро­ја­ни, ви­де­ло да их ни­је би­ло 126, те да то „го­во­ри о рас­па­ду вла­да­ју­ће ко­а­ли­ци­је”. Ми­ли­ће­вић је тим по­во­дом ка­зао да је Об­ра­до­ви­ће­во ле­ги­тим­но пра­во да из­не­се сво­је ми­шље­ње. 

„Ко­ли­ко се вред­ну­је то што он ка­же, ви­ди се на из­бо­ри­ма”, до­дао је шеф клу­ба со­ци­ја­ли­ста.

С. Стан­ко­вић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести