РЕАКЦИЈА Канцеларија за КиМ и Српска листа осудиле напад на српског младића из Грачанице

Из Канцеларије су позвали надлежне да пронађу нападаче и адекватно их санкционишу.
1
Фото: Youtube Printscreen

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је вечерас осудила мучки напад на српског младића Страхињу Петровића (20) из Грачанице, на путу између Добротина и Доње Гуштерице.

''Сведочење С.П. да су га тројица Албанаца напала и задала му више удараца и то када је паркирао аутомобил српских регистарских ознака 'КГ' указује да је мотив напада етничка нетрпељивост и да је С.П. мета постао управо зато што је Србин'', наводи се у соапштењу Канцеларије. Додаје се да су са нападнутим младићем у контакту представници Канцеларије на терену.

''Овај напад улио је додатну забринутост и неспокојство у српску заједницу на централном Косову и Метохији која је готово свакодневно изложена бројним провокацијама'', наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије су позвали надлежне да пронађу нападаче и адекватно их санкционишу.

''Међународне представнике позивао да осуде овај злочин из мржње и етничке нетрпељивости. Ово је још једно сведочанство да антисрпска, запаљива реторика из Приштине доводи до учесталих напада на српски народ на Косову и Метохији и распирује међуетничку мржњу и нетрпељивост, насупрот настојањима Београда да градимо миран суживот на овим просторима'', додају из Канцеларије.

Страхиња Петровић рекао је претходно вечерас за Тањуг да су га тројица непознатих Албанаца претукла на путу према селу Добротин, недалеко од Липљана на Косову и Метохији. Случај је пријављен такозваној Косовској полицији.

Напад је осудила и Српска листа.

"Овај ничим изазван напад је директна последица двогодишње антисрпске хистерија режима у Приштини, и системске пасивности када је у питању насиље над Србима на овим просторима", поручују из Српске листе, а преноси Косово Онлине.

Зато захтевају од међународне заједнице да изврши додатни притисак на косовске институције и превентивним деловањем спрече нове инциденте, а одговорне за овај напад позову на одговорност.

"Треба нагласити да и овај етнички мотивисан напад, као и многи пре, као по правилу долази у предворје преговора у Бриселу, како би се извршио додатни притисак на Србе на Косову и Метохији, али и преговарачки тим Београда, пре свега председника Александра Вучића. Очигледно да режим у Приштини настоји да Србе користи као таоце за своје политичке циљеве у дијалогу", закључује се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести