Реакције на пресуду Караџићу, Кукан: Крај најтрагичније историје..

БРИСЕЛ: Председавајући Радне групе за Западни Балкан у Европском парламенту Едуард Кукан каже да изрицање финалне пресуде некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу означава "крај најтрагичније скорије историје Европе”. 
1
Фото: Youtube Printscreen

”У овим тешким тренуцима моје мисли су са породицама и пријатељима жртава. Једино могу да се надам да ће им ова пресуда донети осећај задовољења правде”, поручио је Кукан. 

Посланик Спољнополитичког одбора Европског парламента наглашава да су породице и пријатељи жртава више од једне деценије чекали на завршетак суђења Караџићу. Кукан је у свом саопштењу издатом одмах након изрицања пресуде о доживотном затвору за некадашњег председника Републике Српске позвао и минут ћутања и сећања за све који су преминули за време ” геноцида и ратних злочина у БиХ”. 

Караџићев адвокат најављује захтев за ревизију пресуде

ХАГ: Другостепена пресуда која је данас изречена Радовану Караџићу јесте правоснажна али није кончна, јер и даље има право на ванредни правни лек - ревизију, рекао је за Тањуг члан Караџићевог правног тима адвокат Горан Петронијевић.

"Ми ћемо га сутра посетити и размотрити могућност да од свих ових доказа који су од нас прикривени у току првостепеног поступка од стране тужилаштва, сачинимо ново чињенично стање које ће нам бити довољан разлог за подношење захтева за ревизију", прецизирао је Петронијевић.

Он је додао да ће у том делу правне борбе, бити учињен још један правни напор да се дође до истине.

Лука Караџић: Пресуда мимо правде, поносни на Радована

БАЊАЛУКА: Поводом пресуде Жалбеног већа Механизма у Хагу којом је бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу изречна доживотна казна затвора његов брат Лука Караџић каже да је затечен одлуком и додао да не признаје тај суд. 

"Видите о каквом суду се ради, десило се нешто што је мимо икакве правде и права. Али то говори о том суду, ми тај суд не признајемо, он је нелегалан, нелегитиман", каже Лука Караџић за Висеград24.

Он је додао да је његов брат у рукама оних код којих је била "његова глава и његова сабља", тако да су могли да раде шта хоце. 

"За Радована је и 20 година доживотна, он има 74 године. Остајемо поносни на њега. Он је урадио нешто за српски народ, што нико није. Направио је државу, признао то неко или не", истиче Лука. 

У ФБиХ пресуда Караџићу дочекана аплаузима 

САРАЈЕВО,ЗАГРЕБ, ПОДГОРИЦА: Изрицање другостепене пресуде првом председнику Реублике Српске Радовану Караџићу, које је с изузетном пажњом праћено у свим земљама региона, у Федерацији Босне и Херцеговине, дочекана је истовремено аплаузима и сузама, уз оцену да је она историјска и очекивана. 

У главном граду БиХ све је било у знаку пресуде Караџићу, која је на бројним местима у том граду и другим градовима широм БиХ праћена колективно. 

Ратни командант Сребренице, Насер Орић, којег Србија потражује због ратног злочина над српским цивилима на подручју те општине, изјавио је за Аваз да је Караџић заслужио да, како је рекао, "труне у затвору".

За Бошњаке Караџић је "крвник" и један од главних идеолога, како они кажу, великосрпске политике, који је осуђен за "најтеже ратне злочине на европском тлу након Другог светског рата".

СНП: Лажни суд и прави циљ - прогон читавог српског народа

БЕОГРАД, 20. марта (Тањуг) - Српска народна партија у саопштењу за медије сматра да је осудом Радована Караџића на доживотну казну затвора Хашки суд још једном показао да је "лажни суд", чији је једини циљ од оснивања прогон читавог српског народа кроз оптужбе политичког и војног руководства Србије, РС и крајишких Срба. 

"Оваквом пресудом Караџићу, лидеру и оснивачу Републике Српске, сада желе да оспоре неупитну и на великим жртвама извојевану слободу српског народа преко Дрине, којем је у освит распада бивше заједничке државе претио нови прогон и страдање", наводи СНП у саопштењу.

Западним земљама је одувек био циљ да ослабе и понизе српски народ на Балкану, његову државотворност и слободу, прогоном и пресудама на својим лажним међународним судовима против српских председника, премијера и генерала, констатује СНП те закључује да они "желе вечито да нас држе уцењеним, слабим и уплашеним".

С друге стране, како наводе, а насупрот драконској пресуди Караџића, пуштају да се слободно и мирно шетају "осведочени убица из Сребренице Насер Орић и косовски трговци органима и злочинци Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи и Фатмир Љимај". 

Фила:Пресуда Карадзићу суштински иста,повећана само казна

 Угледни београдски адвокат Тома Фила каже да је данашња пресуда Жалбеног већа Механизма за кривичне судове у Хагу, које је изрекло је доживотну казну затвора бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, лоша по Караџића, али да је њом бар отклоњена идеја о Србима као геницидном народу.

"Добро је што није прихваћена оптужба за геноцид у више општина као што је то тврдио тужилац, а подржавао бивши председник трибунала Теодор Мерон", рекао је Фила осврћући се на једину тачку оптужнице за коју је Караџић ослобођен оптужби.

Према његовим речима то је добро је за Србе и у Републици Српској и у Србији, јер је идеја из Резолуције Велике Британије да само геноцидни народ нестала.

Фила каже да је ова пресуда иста као првостепена, само је гора по Радована Караџића. 

Шешељ: Пресуда скандалозна и непрофесионална

Повећање казне Радовану Караџићу са 40 година затвора на доживотни затвор је скандалозна и непрофесионална одлука Жалбеног већа Механизма у Хагу, сматра лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

"Пресуда је скандалозна и изречана је у складу са најгором традицијом Трибунала и представља континуитет. Пресуда је заснована на лажним сведочењима, наметнутим чињеницама. Очигледно је да су пресуду донели некомпетентни људи, људи који немају никакве моралне квалитете", рекао је за Тас с Шешељ.

Китаровић:Пресуда Караџићу-опомена о погубности те политике

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас да је одлука суда у Хагу, који је бившег председника РС Радована Караџића осудио на казну доживнотног затвора, "коначна пресуда једном од главних идеолога и извршитеља великосрпске политике", оценивши да она "мора да послужи као трајна опомена о погубности те политике".

"Данашња одлука коначна је пресуда једном од главних идеолога и извршитеља великосрпске политике, која се није устручавала геноцида и других најтежих међународних злочина против Хрвата и Бошњака у циљу стварања тзв. Велике Србије", навела је Грабар-Китаровић на свом налогу на Твитеру.

Додала је да пресуда не може да врати у живот "десетине хиљада жртава" и ублажи бол њихових породица и преживелих. 

Додик: Цинична пресуда Радовану Караџићу

БАЊАЛУКА: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је пресуда првом председнику Републике Српске Радовану Караџића прилично арогантна и цинична и део је равнања рачуна међу ранијим пресудама Хашког трибунала.

Додик је истакао да је мисија Хашког трибунала била да обезбеди помирење, али да је сада дошло до тога да је оно још неизвесније и готово немогуће.

Истакао је да Република Српска већ дуго нема поверења у Хашки трибунал, а потврда тога јесте и казна доживотног затвора за првог председника Републике Српске.

"Многи на овим просторима су мислили, када је формиран Хашки трибунал, да ће бити осигурано неко поверење ауторитетом оних који су га формирали. Временом је то изгубљено јер се овај трибунал у значајном обиму бавио селективним приступом", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, пренела је Срна.

Којић:Пресуда није правична, не уважава чињенично стање

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злоцина и тражење несталих лица, Милорад Којић, оценио је да је данашња пресуда првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу катастрофална, јер не задовољава правду, нити уважава чињенично стање.

"У најмању руку сам разочаран у ово што ради међународни суд, јер пресуда није заснована на чињеницама и са њом нема задовољења правде. То не одговара правди, ни чињеничном стању на терену", рекао је Којић.

Влада ХР: Пресуда разлог за суочавање с прошлошћу 

Хрватска влада поздравила је данас пресуду изречену у хашком трибуналу првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу и сматра да је на основу доказног материјала и других пресуда требало повезати и с политичким и војним врхом тадашње Савезне Републике Југославије, под вођством Слободана Милошевића.

У саопштењу из кабинета Андреја Пленковића се наводи, да Влада Хрватске уједно сматра да је ово, како кажу, "још један разлог за суочавање с прошлошћу и одбацивање великосрпске политике и идеологије, чији су основни циљеви као и методе у овој пресуди означени као злочин против човечности".

Влада је изразила жаљење што Караџић није, осим за Сребреницу, осуђен и за геноцид у другим општинама у БиХ.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести