Регион за заједничко решавање еколошких проблема

БОН/БЕОГРАД: Представници власти са Западног Балкана задужени за животну средину окупили су се данас у Бону, где су на панелу изразили снажну опређељеност за заједничкирегионални рад на изналажењу одговора на еколошке и климатске изазове, саопштио је данас Савет за регионалну сарадњу (РЦ Ц). 
goran trivan
Фото: Tanjug

Западни Балкан је на скупу, који су организовали РЦ Ц и Министарство заштите животне средине Србије, потврдио снажну опређељеност регионалној сарадњи на превазилажењу еколошких и климатских изазова.

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван истакао је да је формирањем министарства посвећеног питањима екологије и климатских промена Влада Србије показала одлучност да се озбиљно позабави твим изазовима. 

"Драго нам је да имамо прилику да разговарамо о еколошким и изазовима климатских промена са којима се регион суочава, али и да утврдимо регионалне приоритете и одлучимо о најбољем начину на који се позабавити овим изазовима. Рад само на националном нивоу без одговарајуће регионалне координације не би био довољан и зато ће Србија покренути низ регионалних иницијатива које ће се у већим размерама бавити питањима везаним за животну средину и климатске промене", каже он.

Рекао је да је важност сарадње у овој области потврђена чињеницом да је 2016. година била најтоплија година у историји мерења, са 1,1 степен изнад прединдустријског периода на глобалном нивоу, а очекује се да ће се показати да је 2017. једна од три најтоплије године икада.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести