Ректорка ушла у зграду, пола сата разговарала са студентима

БЕОГРАД: Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић ушла је данас после подне у зграду Ректората, коју група од петнаестак студената из удружења „1 од 5 милиона“ од петка држи блокираном.
rektorat
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Поповић је рекла Танјугу, после изласка из здања, да је разговарала са студентима, али није желела да изнесе детаље разговора.

Разговор је трајао око пола сата, а осим ректорке, у зграду су студенти, пустили и проректорка Гордану Илић Попов и студента проректора Данила Потпарића.

Поповић је јутрос покушала да уђе у зграду Ректората,али јој то студенти нису дозволили.

Пред зградом ректората јутрос су се појавили и председник Демократске странке Зоран Лутовац и лидер Двери Бошко Обрадовић, а Лутовац каже да су дошли "као грађани"."

„Овде сам као грађанин и научник, да се солидаришем са студентима и подржим их у њиховим захтевима за које сматрам да су усмерени ка заштити аутономије универзитета", рекао је Лутовац и додао да ће долазити пред ректорат кад год буде могао.

Лутовац је рекао да није улазио у зграду, али да није ни разговарао са ректорком.

"Не желим да ректорка моје присуство осети као било какав притисак. Овде сам као грађанин који симболички жели да подржи студенте и то да свако треба да ради свој посао како треба", казао је лидер ДС.

Он је рекао да се Бошко Обрадовић, којег новинари нису затекли, појавио раније и кратко задржао пред зградом.

Запослени у ректорату су најавили да ће пред Ректорат долазити свако јутро како би, кажу, успоставили комуникацију са студентима који су блокирали ову институцију.

Ректорски колегијум саопштио је у понедељак да је улаз запосленима у Ректорат онемогућен, чиме је угрожено право на рад 70-ак запослених, али и нормално функционисање Универзитета у Београду, који има више од 100.000 студената и преко пет хиљада наставника".

Иако је дошло до радикализације активности студената који бораве у Здању, Ректорски колегијум је спреман да даље разговара о темама које су у надлежности Универзитета у Београду, наведено је у јучерашњем саопштењу Ректорског колегијума.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести