"Резолуција САД о браћи Битићи резултат албанског лобирања"

БЕОГРАД: Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић сматра да резолуција Конгреса САД о којом се од Србије захтева решавање случаја убиства тројице браће Битић, резултат албанског лобијирања, али и део шире стратегије да се притисцима Србија приволи на признање самопроглашене државности Косова.
Vladislav Jovanović, Tanjug
Фото: Tanjug

"Циљ је да Србија буде изложена појачаним међународним притисцима из Вашингтона, али и из Брисела да призна самопрокламовану државу Косово", рекао је Јовановић за Тањуг.

Како каже, пре усвајања резолуције којом од Србије захтева решавање случаја браће Битићи, амерички Конгрес је требало да испита зашто су САД, као неутрална земља кршећи међународне прописе, слале своје грађане албанског порекла да учествују у рату терористичке организације против једне суверене земље, Савезне Републике Југославије.

"То су амерички грађани албанског порекла које је Америка уз помпу слала у једну чланицу УН да учествују у терористичкој побуни против централне власти. Колико видимо, Конгрес то још није урадио", навео је он.

Каже да су браћа Битићи ухваћени, и под неразјашњеним околностима нестали после непрописног улаза на територију Србије.

"У том случају је потребно кажњавање по прописима, што је колико видим случај", нагласио је он, истовремено скрећући пажњу на то да из Ослободилачке војске Косова није одговарао за злочине почињене на КиМ..

"Зашто нема енергичнијег притиска Конгреса на извршне власти Америке, које би потом извршиле притисак на косовске Албанце да се то спроведе", упитао је.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести