Конгрес САД од Србије захтева да се реши случај Битићи

ВАШИНГТОН: Представнички дом Конгреса САД у пуном саставу по први пут је једногласно усвојио резолуцију, којом се од Србије захтева да реши случај убиства тројице браће Битићи - Илија, Агрона и Мехмета, а резолуцију сада треба да усвоји и Сенат.
kongres sad
Фото: pixabay.com

Резолуцију број 32 је у априлу ове године поново поднео конгресмен Ли Зелдин из Њујорка, а усвојио ју је Одбор за спољну политику Представничког дома 17. јула.

У документу се наводи се да од напретка у решавању тог случаја треба да зависи развитак односа Сједињених Држава и Србије, јавља Глас Америке.

"Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу и да се нико не суочава са оптужбама за те злочине", наводи се у резолуцији.

Србија би, према резолуцији, решење тог убиства требало да постави као приоритет за истрагу и кривично гоњење оних за које верују да су одговорни за тај злочин.

"Влада Србије и њена релевантна министарства и канцеларије, укључујући и Тужилаштво за ратне злочине Србије, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за те смрти", указује се у тексту документа.

Наводи се да Горан Радосављевић Гури, некадашњи командант полицијске јединице Жандармерија, ради као консултант једне фирме у Београду, а такође је и високо позиционирани члан владајуће Српске напредне странке, чији је председник уједно и председник Србије Александар Вучић.

У реакцији на усвајање резолуције породица убијене браће Битићи захвалила се на ангажману америчким конгресменима Елиоту Енгелу и Лију Зелдину, а сада и читавом Представничком дому, због чињенице да им "дају снагу, која им је неопходна да наставе да се боре за правду" .

"Надамо се да ће специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер и специјални изасланик за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел чути ове гласове и у свом раду поставити као приоритет случај браће Битићи и правду за жртве ратних жлочина. Конгрес је данас показао да се жртве не могу игнорисати", пише у саопштењу породице Битићи.

Иљир Битићи је неколико пута у својим јавним наступима истицао да је од председника Србије Александра Вучића добио информације, према којима је за убиство његова три брата одговоран некадашњи високи полицијски функционер Горан Радосављевић Гури – данас члан Вучићеве владајуће Српске напредне странке.

Браћа Мехмет, Агрон и Илија Битићи ухапшени су 1999. Године на уласку у Србију због, како су тврдили тадашње власти Србије, нелегалног преласка границе, да би по одслужењу казне били пуштени из затвора а потом убијени.

Њихова тела су откривена јула 2001. године у масовној гробници у Петровом Селу, у источној Србији на подручју базе коју је контролисала јединица под командом Горана Радосављевића Гурија. Тела су пронађена са везаним рукама и са ранама од испаљених метака на потиљку.

Двојица полицајаца оптужених за помагање у убиству браће Битићи, Сретен Поповић и Милош Стојановић, су према одлуциодељења Вишег суда у Београду за ратне злочине ослобођени кривице. Суд је навео да нема доказа о њиховој умешаности у убиства почињена јула 1999. године, подсећа Глас Америке.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести