РИК: Гласање се понавља на 117 бирачких места

БЕОГРАД: Републичка изборна комисија (РИК) донела је вечерас решење о понављању гласања на 117 бирачких места у Србији, с обзиром да на тим местима нису могли да се утврде резултати гласања.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Dnevnik, ilustracija

Избори се понаваљу, како је речено на седници РИК-а, јер се у кутијама налази више гласачких листића него што је бирача гласало.

Члан РИК-а Жељка Радета рекла је да записници достављени РИК-у нису довољни за одлучивање о понављању гласања на тим бирачким местима и затражила "отварање џакова" и поновно пребројавање важећих и неважећих листића.

"Ово није довољно да се расправља, треба да се изврси увид у изборни материјал. Како можемо без увида у материјал да знамо да ли је укупан број бирача ту грешка, можда је грешка у другој ставки", навела је Радета.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић казао је да РИК поступа искључиво у складу са упутством који су чланови донели пре неколико месеци.

"У овим ситуацијама, када не можемо да утврдимо на основу записника вољу бирача, нити ћемо да је прекрајамо, нити да претурамо по џаковима, већ ћемо по упутству да поновимо гласање на тим бирачким местима, с обзиром на то да бирачки одбор није утврдио резултате", закључио је Димитријевић.

Нека од места на којима ће бити поновљено гласање су поједина биралишта на Врачару, Земуну, Новом Београду, Обреновцу, Раковици, Чукарици, Бачкој Тополи, Суботици, Зрењанину, Сечњу, Алибунару, Белој Цркви, Вршцу, Пожаревцу, Беочину, Новом Саду, Инђији, Лозници, Шапцу, Љубовији, Ваљеву...

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести