РИК због превентиве прелази на електронске седнице

БЕОГРАД: Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић данас је услед актуелног погоршања епидемиолошке ситуације предложио допуну пословника РИК-а која подразумева оџавање електронске седнице, што је и усвојено.
rik
Фото: Танјуг (Видео)

Тај модел одржавања електронске седнице је, како је додао Димитријевић, преузет од других државних органа и успешан је и уз све би превентивно утицао да не дође до тога да се чланови РИК-а заразе.

Већином гласова чланова РИК-а предлог је усвојен, а пре тога на критике заменице предсеника комисије Жељке Радете, Димитријевић је рекао да коначни резултати избора сигурно неће бити утврђени електронским путем.

Радета је затражила и да се јасно каже да ли је тачно да је седам чланова РИК-а позитивно, како пишу медији.

Додала је да је важно да се демантује та инфорамција ако није тачна и да једино зна да се колегиница Биљана Красић тестирала након што је два дана имала температуру, те да није позитивна.

Димитријевић је рекао да информација о позитивним члановима комисије није потекла из РИК-а и да комисији нико није доставио никакве резултате.

"Немамо званично обавестење да ли је неко позитиван, температура чланова је њихово лично право да ли ће саопштити или не", рекао је Димитријевић.

Чланови РИК разматрали су и приговор бирача Саше Радуловића против решења о понављању гласања и повреде изборног права у току избора...

Према речима Димитријевића, приговор се подноси у року од 24 сата и истекао је 27. јуна тако да су га чланови РИК одбацили као неблаговремен.

На седници је било речи и о бирачким одборима за поновљено гласање 1. јула, као и о одлуци о надокнади трошкова за поновљено гласање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести