Ројтерс о посети Макрона Београду

БЕОГРАД: Британска агенција Ројтерс издвојила је изјаву француског председника Емануела Макрона да ће он помоћи да се понову покрену преговори о нормализацији односа између Београда и Приштине у наредних неколико недеља, као и да ће позвати две делегације у Париз заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел.
makron vucic
Фото: Tanjug/Predsedništvo

Агенција подсећа да је дијалог Београда и Приштине, под окриљем ЕУ у застоју због такси које је Приштина увела на робу из централне Србије.

Како се наводи, Вучић је рекао да је тражио од Макрона помоћ на путу Србије ка ЕУ, али, истиче Ројтерс, Макрон ништа није обећао, већ само поновио ранији став да ЕУ прво мора да спроведе реформе пре него што јој се Србија и друге земље придруже.

Ројтерс подсећа и да је Макрон први француски председник који је од 2001. посетио Србију, као и да је посета коју је Макрон планирао у децембру отказана због протеста "жутих прслука".

Како знак повећане сарадње, Србија је пристала, како наводи британска агенција, на куповину француског ракетног система "земља-ваздух" Мистрал, а током посете две стране су потписале писмо намере за изградњу метроа у Београду.

Агенције о посети Макрона Београду

Италијанска Анса пренела је изјаву председника Србије Александра Вучића да је током разговора са француским председником Емануелом Макроном затражио подршку за евроинтеграције Србије и решење косовске кризе, уз оцену да је био веома задовољан бројним билатералним споразумима потписаним данас у Београду, посебно онима који се односе на јачање економске сарадње и нова француска улагања у Србију.

Агенција преноси да је Вучић оценио да је имао дуг и отворен разговор са Макроном о свим темама, као и да француски председник поседује енергију и ентузијазам који могу да донесу промене на европском континенту и позитивне ствари за Србију.

Анса је издвојила и Макронову изјаву о Ирану, да је "избегнуто најгоре", као и да ће телефоном разговарати са иранским председником Хасаном Роханијем, опредседницима Русије и САД Владимиром Путином и Доналдом Трампом у вези тог питања.

Руска агенција Тасс такође је пренела Макронову изјаву о Ирану, као и то да је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Макрон је рекао, преноси агенција, да је главна ствар да се заштити нуклеарни споразум и створе услови за користан дијалог са Ираном.

Медији у региону: Вучић и Макрон разговарали дуже од плана

Званична дводневна посета председника Француске Емануела Макрона, којег је на београдском аеродрому дочекао његов српски колега Александар Вучић, у центру је пажње електронских медија у региону, а сви они у извештајима из Београда истичу да је разговор двојице председника "у четири ока" трајао дуже од планираног.

ХИНА је пренела да је Макрон у Београду поновио став да се ЕУ не може даље ширити ако њених 28 чланица међусобно не функционише, те да је и Београду и Приштини поручио да не могу остати на садашњим позицијама већ да, како су навели, морају помирити властите жеље како би сви заједно нашли свој пут и гледали у будућност.

Агенција посебно истиче да је Макрон након полагања венца на споменик Захвалности Француској на Калемегдану, подигнут у знак захвалности за подршку и солидарност из Првог светског рата, у обраћању грађанима део говора одржао на српском језику.

Сарајевски портал 24сата пренео је да је председник Вучић француског колегу замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе, а портал Дневно да је Макрон најавио нови сусрет представника Београда и Приштине.

Портал је пренео и да је председник Вучић за свог госта припремио два посебна поклона - српску сабљу за подофицире и војнике и два тома извештаја посланика Краљевине Србије...

Аваз је пренео да је састанак двојице председника "у четири ока" трајао дуже од предвиђено и да је потписано више од 20 споразума и уговора о сарадњи.

Портал Аваза пише и да је Макрон раније данас на аеродрому "Никола Тесла" изјавио да је дошао у Београд да "окрене нову страну", потврди пријатељство и гради нова партнерства са Србијом.

Истиче да је председник Вучић изјавио да мисли да никада није са неким разговарао толико отворено и искрено.

Изнео сам све наше проблеме, саслушао сам њега. Говорили смо о "косовском чвору". Разговарали смо толико дуго да мислим да нема теме коју нисмо дотакли. Замолио сам председника да нам помогне у решавању косовске кризе, али и о евроинтеграцијама, пренео је Аваз Вучићеве речи.

Бањалучке Независне новине пренелу су писање француског Опиниона који пише да је чињеница да ће Макрон посетити само Србију, а не и суседне земље, највише погодила Албанце, иако се они суздржавају да то јавно кажу.

РТРС је истака да се француски председник грађанима на Калемегдану, испред споменика Захвалности Франуцској, обратио на српском језику, те да је поручио да Француска никада неце заборавити шта дугује Србији из Великог рата.

Он је, како се наводи, казао да Француска зна шта све дугује срчаној и мученичкој Србији из Великог рата, њеним војницима погинулим како би људи живели у слободи.

Такође, преносе да је Макрон рекао да никада неће заборавити жртвовање српског народа и проливену крв српских кцери и синова.

РТРС је пренео да је Вучић рекао да је Макрон успео да придобије срца грађана Србије и да је имао стрпљења да сатима слуша о проблемима који тиште ову земљу.

Скопски портал Независни дневник известио је да је почетак повратка француског утицаја у Србији и региону главна одлика дводневне посете француског председника Емануела Мекрона, те да је фокус разговора са председником Вучићем био на политичким и економским темама.

Портал Фри прес пренео је да се Макрон на Калемегдану обратио делом на српском језику и да је поручио: Француска вас воли као што сто ви волите њу.

Македонска агенција Макфакс је пренела да је Макрон Србији поручио да има своје место у Европи.

Србија има своје место у Европи, рекао је Макрон и поновио став да претходно ЕУ треба да се реформише.

Србија је на том путу и ја ћу увек бити поред вас ..., казао је Макрон, пренео је Макфакс.

Агенција је навела и да је председник Вучић поручио да није сањар, али да мисли да ће француски председник одлучујуће допринети решавању косовског питања.

За Француску, Косово је независно, није за Србију, цитира агенција председника Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести