Ружић: Јачамо подршку међуоопштинској сарадњи

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић позвао је локалне самоуправе да се до 26. јуна пријаве за подршку успостављању међуопштинске сарадње.
ruzic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

 Акција Министарства државне управе и локалне самоуправе за пружање подршке локалним самоуправама, коју финансира Влада Šвајцарске са 117.000 швајцарских франака, има за циљ да унапреди квалитет живота заједнице и пружања услуга кроз оснивање заједничких служби, предузећа, установа или других организација, каже се у саопштењу Министарства.
Како се наводи, међуопштинску сарадњу, кроз размену искустава, техничку или институционални подршку и јачање капацитета могу да успоставе све оне локалне самоуправе које у њој проналазе економски, културни, социјални или други заједнички интерес.

"Општине се и даље боре с недостатком капацитета, а удруживањем снага брже ћемо доћи до циља свих нас - да грађани добију брже услуге и буду задовољнији радом управе", рекао је Ружић.
Међуопштинска сарадња уређена је новим Законом о локалној самоуправи и идентификована је као приоритетна област у Акционом плану за спровођење Стратегије реформе јавне управе 2018-2020.

Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи с Републичким секретаријатом за јавне политике и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) реализује пројекат "Подршка спровођењу Акционог плана Стратегије реформе јавне управе - реформа локалне самоуправе 2016-2019" који подржава Влада Швајцарске, подсећа се у саопштењу Министарства.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести