Ружић: Проширен круг овлашћених оверитеља потписа

БЕОГРАД: Влада је имајући у виду јавно здравље и ефекте пандемије, као и политички договор, одлучила да прошири круг овлашћених оверитеља потписа свих политичких групација и листа које желе на изборе, што је и учињено предложеним изменама закона, рекао је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
ruzic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Што се тиче локалних избора вратили смо надлежности општинским и градским управама, а што се тиче Закона о избору народних посланика, укључили општинске и градске управе поред јавних бележника, уз изузетак, из ранијег законског решења, да у јединицама локалне самоуправе где нема јавних бележника, оверу могу да раде и основни судови, судске јединице или канцеларије основног суда.

“Можда нисмо до највишег нивоа изашли у сусрет ономе чему сте се ви надали, или што видите као олакшавајућу околност за изборе, али мислим да је много лакше сада спречавати ризик још увек постојећег вируса, јер морамо да научимо да живимо са њим. А, ово је један од начина да те ризике спречимо, и да направимо што шири оквир могућности за оне који желе да изађу на изборе да што пре овере потписе подршке”, рекао је Ружић одговарајући посланици Гордани Чомић која је поднела амандман на Закон.

Чомић је, наиме, претходно рекла да њен амандман има за циљ да се допринесе једнакост учеснцима у изборном процесу, предлажући да људи бирају где ће поднети потписе на оверу за изборне листе, без обзира да ли код њих има јавних бележника или нема.

Она је додала и да је најлакше оптужити власт за кршење Устава и мењање изборних закона у кампањи, што је, каже, тачно али непродуктивно, јер су изборна правила најосетљивији и најдекликатнији део законодавства, јер описују темељне слободе које описују како ћемо бирати оне који ће нас водити.

Током првог дела седница, највише су о изменана дискутовали посланик СРС Александар Шешељ и шеф посланика СНС Александар Мартиновић.

Шешљ је замерио што се изборни закони “најчешће доносе на неку врсту октроисаног начина”, а промене доносе “као гром из ведра неба”.

Шешељ је навео да се предложеним изменама изашло у сусрет мањим непарламентарним опцијама, које не би могле да прикупе 10.000 потписа, а како би “изборни листић био дужи и шаренији".

Шеф посланика СНС Александар Мартиновић рекао је да се овим изменама закона не излази у сусрет странкама, већ да је најважније да се сачува здравље грађана, будући да још постоји опасност од Ковида 19.

Како је рекао, СНС је показала ширину и спремност за разговор, јер је седела за столом у дијалогу о изборним условима и прихватила предложене измене закона, а онда је опозиција поставила питање - зашто се закони мењају у изборној години.

Предложене измене закона који су данас на дневном реду су бенефит за опозицију, рекао је Мартиновић.

Он је рекао и да се ништа у изборном законодавству није мењало по диктату ЕУ, већ је све резултат дијалога странака које су учествовале у дијалогу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести