Саборна црква свете Тројице у Мостару опет опљачкана

МОСТАР: Саборна црква Свете Тројице у Мостару поново се нашла на мети пљачкаша и питање је да ли ће после овог уништавања моћи да се све врати у претходно стање, покрадени су каблови од струје који омогућавају рад звоника, осветљења и сата, рекао је старешина Цркве Душко Којић, који после свега страхује за своју безбедност.
с
Фото: Youtube Printscreen

Пита да ли је ово порука да неко не жели да светли Саборна црква, да се не чују звона. Каже да насртајима на Цркву нису желели да узнемиравају јавност, али десети је ово пут да је Саборна црква на мети пљачкаша. Неколико месеци раније, наиме, опљачкан је и Којићев стан.

"Нисмо пријављивали у јавности из уверења да ово није напад на цркву већ да је то дело лопова. Ја се данас не осећам сигурно у Мостару и питам се је ли ово порука и треба ли се уопште обнављати Саборна црква. Трају ли радови на цркви овако дуго зато што постоји жеља да се ова црква не обнови? На сваки наш корак напред неко нас врати три корака уназад. Ово је скандалозан и вандалски чин. Растројен сам емотивно као човек и свештеник", казао је Којић.

Додао је да је јуче у сузама затекао мајстора који је радио каблове, а да су сви који су дошли исто одреаговали.

"Страхујем за своју сигурност, за сигурност заједнице и за сигурност Саборне цркве...", истакао је Којић, пренео је локални портал Бљесак. Полиција, казао је, покушава да уради што је у њиховој надлежности и неколико пута су већ хватали починиоце.

"До сад смо ово доживљавали као пљачке појединаца, али када је оволико уништена да више не може да светли и да звоне звона, да сатови не раде ја се питам који су мотиви свега овога", навео је. Истиче да би затражио и заштиту и састанак да се види о чему се ради, али да његове молбе до сада нису биле услишене и да су се завршавале на обећањима.

"Сви показују вољу и заинтересованост, али то се заврши на обећањима и никада се ништа не реализује", јасан је Којић. "Јутрос су православни свештеници у сузама у Саборној цркви. Ово је прешло све границе", поручује Којић.

У августу су непознати починиоци провалили врата Цркве рођења пресвете Богородице, оскрнавили олтар, разбацали предмете у цркви и опљачкали је. Однесен је новац из кутије за добровољне прилоге, као и новац из кутије хуманитарног друштва "Добротвор".

Српска православна црквена општина у Мостару прошле године је након низа напада на имовину позвала надлежне органе, пре свих МУП ХНЖ да хитно пронађу починиоце. Тада су навели да су се пљачке догодиле у црквама и парохијским домовима у Мостару, Бијелом пољу, Благају, Житомислићу и другим верским објектима на подручју ХНЖ. "Десетине оваквих и сличних случајева, чији починитељи нису откривени уноси немир и несигурност у све поре наше заједнице. Верујемо да није реч о изливима верске и националне мржње и нетрпељивости према нама и нашој заједници", навели су тада додајући да би се откривањем починилаца и расветљавањем ових недела била одклоњена свака сумња и претпоставка да је реч о националном или верском мотиву.

Прошле године је обијена парохијска кућа покрај Цркве Вазнесења Господњег у мостарском насељу Бијело поље. У више наврата је опљачкана и Православна црква Вазнесења Христовог у Бијелом пољу код Мостара, а једног од пљачкаша снимиле су и камере па га је полиција пронашла. Прошле године је обијена парохијска кућа, која се налази непосредно поред Старе цркве у мостарском насељу Бјелушине и однесена је одређена количина новца. Пре месец дана оскрнављено је Православно гробље у мостарском насељу Виховићи тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве претеће поруке и усташки симболи.

Годину пре оскрнављено је и гробље у селу Добрич код Широког Бријега када је на огради око гробља и Цркве Свете Неђеље освануо исписан графит "Све вас ово чека" и усташки симбол слово "У". Догодио се још низ напада, скрнављења и пљачке имовине која није расветљена.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести