САНУ: Начелна подршка Костићевом праву на лични став

БЕОГРАД: Српска академија наука и уметности (САНУ) саопштила је данас да је, супротно тврдњама да ставове председника САНУ Владимира Костића о Косову "нико из редова академије није подржао", већина чланова те институције "начелно подржала право на мишљење и слободу изражавања било ког члана САНУ".
sanu novi sad
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Поводом изјаве академика Љубисава Ракића да је "индикативно" да Костићев став да је Косово "фактички и формално изгубљено за Србију", није подржао "нико из редова САНУ", из те институције су навели да је Костић "у својим иступањима по правилу наглашавао да се ради о личним ставовима, без обзира на то о ком проблему се радило, без иједног покушаја ‘прекрајања историје’ или покушаја да своје ставове представи као ставове САНУ".

Како се додаје, Костић је на потребу "синхронизације" ставова у Србији позивао још 2017. године.

"Супротно тврдњама академика Ракића... Председништво САНУ се јавно и недвосмислено огласило са седнице од 19. јануара", додаје се у саопштењу.

Како се напомиње, "у врло сличним тоновима, огромна већина чланова САНУ је кроз своја одељења у протеклих пар месеци начелно подржала право на мишљење и слободу изражавања било ког члана САНУ и дала пуну подршку Извршном одбору и Председнику у обављању њихових дужности, што је достављено свим академицима без изузетка".

У наслућивању "некаквог закључка" потребно је свакако узети у обзир и ове чињенице, указује САНУ.

У саопштењу се, такође, наводи да "не одговара истини" да се САНУ није изјашњавала о проблемима Косова и Метохије, што континуирано чини и чинила је чак и у време пандемије, између осталог и кроз организовање научног скупа о разним аспектима и последицама сецесије са становишта међународног и унутрашњег права.

"Одељење историјских наука САНУ је такође јавност таксативно обавестило о изузетно великом броју трајних активности САНУ везаних за наше најважније питање. "Унутрашњи" дијалог по овом питању изнедрио је и посебну публикацију са прилозима већег броја чланова САНУ", пише у саопштењу које је потписала Служба за односе са јавношћу САНУ.

Академика Ракић је у интервјуу "Политици" изјавио да се САНУ није изјаснила о будућности Косова, али да је његов став идентичан са оном формулисаном у Уставу, да је Косово нераскидиви део Србије.

"Имали смо недавно једно иступање председника САНУ Владимира Костића, на трагу његових ранијих ставова, да је Косово фактички и формално изгубљено за Србију. Уз поштовање његове стручности и научних доприноса, мора се рећи да је тако експлицитно изјашњавање, чак и као лично мишљење, било несмотрено и непримерено функцији коју обавља", рекао је Ракић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести