Шапић: Без гласова из унутрашњости, прошли би као Метла, ПСГ...

БЕОГРАД: Председник СПАС-а Александар Шапић изјавио је данас да је задовољан резултатима своје странке и на парламентарним и на локалним изборима и оценио да је кампања СПАС-а допрла и до грађана у унутрашњости земље, јер, у супротном, каже, Београд не би био довољан за успех, због мале излазности.
a
Фото: Youtube Printscreen

За Нови Београд још не зна дефинитивне резултате, али каже да је СПАС у Нишу остварио више од пет одсто гласова, у Краљеву близу пет одсто, док су у Новом Саду ушли у градски парламент.

"Да наша кампања није успела да уђе у добар део Србије, не би нам био довољан Београд, због мале излазности и то је показатељ да наша политика има потенцијал", рекао је Шапић за Танјуг.

Истиче да је "гласачка база" СПАС-а, односно грађани Београда, пре свега Новог Београда, овога пута "потпуно заказала са излазношћу", а као разлог за то види позив појединих опозиционих странака на бојкот, кишу и извештаје о поновном порасту броја заражених вирусом корона.

"Све те околности мени нису ишле у корист", додаје Шапић.

Изнео је податак и да је 2016. године на парламентарним изборима гласало 110.000 Новобеограђана, а да је на овим изборима изашло мање од 70.000 бирача са те општине.

"По неким проценама, да је излазност у Београду била приближно једнака излазности у Србији, ми бисмо имали сигурно за два одсто више, СПС би имао један и по или два одсто мање и мислим да би још најмање две странке ушле у парламент", каже Шапић.

Упитан како су прошли на изборима на Новом Београду, Шапић каже да се гласови још броје и да ће, у спортском жаргону, између СПАС-а и СНС-а то бити "фото-финиш".

"Волео бих да Нови Београд завршимо за један глас више, јер би то била потврда мог десетогодишњег рада у овим околностима", рекао је Шапић.

Говорећи о резултатима СПАС-а у београдским општинама, Шапић наводи да су у просеку освојили 10 одсто гласова, у појединим општинама освојили су око осам и девет одсто, на Савском венцу 20 одсто, док на Новом Београду очекују да ће бити око 42/43 одсто.

Поновио је да је у околностима када је "СНС као тајфун почистио све", он задовољан резултатима, узимајући у обзир чињеницу да су млада странка основана пре око годину и по дана.

Успех приписује томе што су током кампање допрли до грађана у унутрашњости земље, иначе би, каже, СПАС би прошао као и Доста је било, ПСГ, Метла...

На питање да ли ће, уколико му председник СНС-а понуди министарско место, прихватити ту функцију, Шапић је одговорио да је отворен за разговор са свима, али да СНС има апсолутну већину и да им не треба нико за формирање владе.

Како каже, СНС је та која одлучује о свему и уколико буду желели да разговарају -врата СПАС-а биће им отворена, као и свим другим странкама.

Шапић истиче да је најважније питање да ли се може постићи договор са СНС-ом око кључних стратешких и политичких циљева, додајући да ако ту буде договора може се разговарати и о евентуалном уласку у владу.

Додаје да се, с обзиром на то да први пут улази у парламент, неће понашати "полтички арогантно" и постављати услове или хипотетчки коментарисати "шта би било - кад би било".

"То би од мене чинило политичког кловна, а то никада нисам био, нити ћу бити", подвукао је Шапић.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести