САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ СА МАНДИЋЕМ Додик Црној Гори понудио споразум о специјалним везама

ПОДГОРИЦА: Милорад Додик, председник Републике Српске понудио је Црној Гори споразум о специјалним везама са Републиком Српском, исти онај који има са Србијом.
s
Фото: FOTO TANJUG/ SRNA/TIHOMIR BURZANOVIĆ/bs

"Понудио сам Споразум Црној Гори о специјалним везама онакав какав имамо са Србијом. То је у оквиру Дејтонског споразума и сматрамо да нема ниједног разлога да то не прихвати Црна Гора и то сам предложио председнику Мандићу. То није ништа против БиХ то је добро за сарадњу привреде, инфраструктуре, културе, науке и свега онога што представља нормалну комуникацију", рекао је Додик додајужи да је то све дозвољено и предвиђено Уставом и Дејтонским споразумом те да је Црна Гора то требала урадити раније.

Након састанка са Андријом Мандићем, председником Скупштине Црне Горе, Додик је рекао да би било потребно да Црна Гора треба да заустави своје акције на спречавању пројекта Бук Бијела јер он не задире и не потапа воде у Црној Гори.

"Желимо да наставимо изградњу Бук Бијеле са Србијом али се суочавамо са тиме да Црна Гора на међуанродном ниву покушава блокирати тај пројекат. Ако постоји интерес Црне Горе да се врати у пројекат Бук Бијела спреман сам да уверим Србију да се то уради", рекао је Додик додајући да верује да оно  што долази из Црне Горе да је мотивисано политикама које долазе из Сарајева.

Говорећи о односима са ЕУ, Додик је рекао да европски пут не може да иде на уштрб Републике Српске.

"Република Српска није реметилачки фактор. Она чини БиХ и ми уважавамо уставни поредак. Све оно што су радили високи представници насиљем што су спроводили то не може да буде европски пут", рекао је Додик.

Он је рекао да је и Република Српска против НАТО савеза и да поштује статус у којем се налази Црна Гора. Нагласио је да је НАТО за Републику Српску неприхватљив.

"Поштујући уставни поредак Црне Горе дошао сам да подржим Мандића и његову политичку структуру. Ту сам да подржим српску националну заједницу без намере да нарушим било коме националну конотацију. Моја обавеза је да се борим за равноправан статус српског народа где год се налази. У Црној Гори је била запостављена српска заједница", рекао је Додик.

Он је рекао да је Мандића обавестио да ће идуће седмице у Бањалуци бити потписан уговор за изградњу пута Фоча-Шћепан Поље чиме ће се решити дугогодишње питање које је значајно и за Републику Српску и Црну Гору.

Сам Мандић, предсједник Скупштине Црне Горе рекао да Црна Гора мора имати добре односе са суседима, јер ако је другачије, онда имамо проблем.

"Драго ми је што сам био домаћин Милоарду Додику, председнику Републике Српске који и је и мој лични пријатељ", рекао је Мандић

Он је рекао и да је пројекат Бук Бијела  важан за Црну Гору, као и вода из Билећког језера и треба га промовисати као и идеју мира и добрих односа.

"Споразум који је мени представљен споразум о специјалним везама то је све у складу са Дејтонским споразумом. Са коалиционим партнерима ћу отворити дијалог и предочићу им оно што је предложено споразумом, а њиме се спомиње држава БиХ као држава, и Република Српска као ентиет. Република Српска исказује жељу да гради специјалне односе са Црном Гором и мислим да то није на штету ниједног грађанина Црне Горе", рекао је Мандић

(Nezavisne.com)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести