Саучешћа странака, личности... поводом смрти патријарха Иринеја

БЕОГРАД: Изразе саучешћа Синоду и Сабору Српске православне цркве, свештенству, монаштву и свим верницима поводом смрти патријарха Иринеја упутиле су и политичке странке, организације, појединци...
s
Фото: Tanjug (Nikola Anđić)

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма са тугом констатује да је отишао духовни отац српског православног народа и, како каже, не само српског, већ православног народа широм света.

Био је поштован и од поглавара других вера, не само у Србији, већ у читавом свету. Памтићемо га по доброти, по мудрим саветима. Била ми је част што сам га познавао и још већа је бол што наш духовни отац више није међу нама, навео је Марковић Палма.

У поруци председника Савеза Срба из региона Миодрага Линте наводи се да су верници изгубили великог човека, духовника и заштитника православља који је свима био водиља и ослонац у тешким тренуцима по државу и народ.

Патријарх Иринеј је био симбол духовног јединства српског народа и истински борац за државне и националне интересе, рекао је он и посебно истакао да је преминули патријарх посебну бригу показивао за прогнане Србе са подручја Хрватске, Федерације БиХ и с КиМ.

Председник посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић истиче да је преминули патријарх увек био уз свој народ, "тамо где је било тешко", да се није се штедео у борби за корене и светиње на КиМ, и да је "препознавао је тежину тренутка за српско православље и непрекидно се борио за јачање угледа и положаја СПЦ.

Демократска странка Србије наводи да је СПЦ остала без првог међу својим архијерејима у временима која нису лака и оцењује да је одлазак партијарха Иринеја ударац, не само за цркву, већ за цео српски народ.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ поручује да успомена на патрајарха Иринеја треба да буде подстрек за јединство српског народа и за очување српског националног бића на територији целе Србије.

Шешељ је изразио најискреније саучешће и подсетио да је патријарх Иринеј живот посветио цркви и народу и борби за српске националне интересе и јединство српског народа.

Српски покрет Двери истиче да је са тугом примио вест о смрти патријарха, који је недавно обележио 60 година у монаштву, 45 година епископске службе и 10 година на трону српских патријарха и посебно апострофира његову борбу за КиМ у саставу Србије.

Народна странка изражава искрено саучешће свештенству, монаштву и верном народу Српске православне цркве уз поруку да се Патријарх Иринеј се на челу наше Цркве пожртвовано борио у бременитом периоду за наш народ и државу.

У времену тешких искушења, јединство у искрености, отворености и поверењу, оно што се у црквеном предању зове саборност, треба да буде наше најјаче оружје, поручују из ове странке.

ПОКС уз изразе дубоке жалости указује да смрт партијарха представља велики губитак за цркву и државу, али и за целокупно српство, у матици, али и свуда у свету, уз поруку да је данас, као никада до сада, неопходна саборност и заједништво за очување српских светиња и СПЦ.

Странка слободе и правде изразила је саучешће Синоду и Сабору Српске православне цркве, свештенству, монаштву и свим верницима поводом смрти патријарха српског господина Иринеја, као и Странка модерне Србије, која указује да недавне смрти у врху СПЦ, као и многобројне друге смрти изазване коронавирусом не остављају грађане равнодушним.

Председник Српског поректа обнове Вук Драшковић поручио је да се Иринеј преселио у вечно памћење и захвалност српског народа "као тихи и неуморни неимар који је довршио изградњу Храма Светог Саве".

Остварио је своју врховну жељу и мисију. Вјечнаја памјат, навео је Драшковић на твитеру.

Изразе саучешћа и поштовања према патријарху Иринеју на твитеру и инстаграму су поделили и бивши председник Србије и председник Социјалдемократске странке Борис Тадић председник Народне странке Вук Јеремић, председник Демократске странке Зоран Лутовац, Филип Карађорђевић, син бившег југословенског престолонаследника Александра Карађорђевића...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести