Седница влада СР и РС: Потписани меморандуми и споразуми

БЕОГРАД: Завршена је заједничка седница две владе Србије и Републике Српске у Београду посвећена унапређењу сарадње и заједничким пројектима, а потписано је неколико меморандума и споразума. 
Sednica vlada RS i SR Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Потписан је Меморандум о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације, а парафирали су га министар просвете Младен Шарчевић и министар за научнотехнолошку развој РС Срђан Рајчевић. 

Такође, потписан је и Меморандум о размени искустава у области инспекцијског надзора, између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе за инспекцијске послове РС, а параф су ставили ресорна министарка Зорана Михајловић и в.д. директор Управе Данијела Батар. 

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић потписали су Споразум о сарадњи у области европских интеграција. 

Потписан је и Меморандум између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства за научнотехнолоши развој, високо образовање и информатичко друштво РС у области стипендирања младих талената, а потписали су га Вања Удовичић и Срђан Рајчевић. 

Претходна заједницка седница влада РС и Србије одржана је у августу прошле године у Требињу. 

Министри Србије и Српске о сарадњи у области рада

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, уочи заједничке седнице влада Републике Србије и Републике Српске, разговарао је са ресорним министром Душком Милуновићем о билатералним односима у области рада и борачких питања, а једна од тема било је и заједничко обележавање важних датума из заједничке историје.

Министар Ђорђевић рекао је да Република Србија и Република Српска имају заједничку историју и добре пријатељске односе које морају да наставе да негују и преносе је на будуће генерације.

"Желимо да се заједнички сећамо и обележавамо све догађаје из прошлости и тиме учврстимо наше већ добре односе. Морамо заједно да радимо, размењујемо искуства и доносимо одлуке. Остваривањем једнаких циљева и добром стратегијом, успећемо да изградимо бољу будућност за грађане", рекао је Ђорђевић.

Како је саопштило Министрство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ђорђевић и Милуновић разговарали су о сарадњи пензионих фондова и о унапређењу рада у области социјалне заштите. 

Ђорђевић је подсетио и на старт ап подршку коју је наша земља пружила Републици Српској, као и на донацију пет санитетских возила за њихове установе из система социјалне заштите.

Министар рада и борачко- инвалидске заштите Душко Милуновић сагласио се са министром Ђорђевићем да је неопходно да се сарадња додатно унапређује и додао да ће заједничко обележавање важних датума сигурно још боље учврстити већ добре пријатељске односе које сви морамо да негујемо.

Милуновић је још једном захвалио Србији на подршци коју је пружила Републици Српској, као и на донацији која је веома значила установама социјалне заштите.

Након заједничке седнице влада Републике Србије и Републике Српске, посвећене унапређењу сарадње и заједничким пројектима, предвиђено је потписивање више споразума о сарадњи у различитим областима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести