Сервер: Међународно признање и чланство у УН и даље недостају тзв. Косову

ВАШТИНГТОН: У интервјуу за Газет Експрес поводом 15. годишњице самопроглашене независности тзв. Косова, амерички професор и директор програма за управљање конфликтима и америчке спољне политике на Школи за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс Данијел Сервер изјавио је данас да је тзв. Косово испунило нека његова очекивања.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

"Косово је испунило нека од мојих очекивања. То је углавном мирна земља у којој људи могу политички да се организују, слободно говоре, зарађују за живот и практикују своју вероиспосвет. Али у исто време, део народа, посебно на северу, није прихватио ауторитет приштинских институција. Још увек има много корупције и мало посвећености закону и реду. Међународно признање и чланство у УН и даље недостају", рекао је Сервер.

Подсећајући на кључне тренутке од самопроглашења независности тзв. Косова Север је оценио да је током нереда у марту 2014. године тзв. Косово "изгубило правац".

"Истакао бих да је проглашење независности у фебруару 2008. године, у потпуности координисано са САД и већином чланица ЕУ, као и са већином суседа, било мудро", рекао је Сервер и додао да би данас ствари биле много горе да "тада није било тако".

На питање којим би путем тзв. Косово требало да настави након 15. година од самопроглашења независности, Сервер је одговорио:

"Блиске консултације са пријатељима, реципроцитет са противницима, континуирано побољшање реда и закона на целој независној територији и за све грађане".

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести