Шешељ не одустаје од Хртковаца: Размилећемо се...

БЕОГРАД:  Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ не одустаје од одласка у Хртковце, 6. маја, иако је полиција забранила сва окупљања у том селу, али каже да тамо "неће митинговати, већ ће се размилети...". 
Vojislav Šešelj Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Шешељ је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије поручио да ће "то бити радикалски ђурђевдански уранак"."Наше право нико не сме да укида и оспорава. У свакој варијанти 6. маја идемо у Хртковце, молимо Бога да буде лепо време, да не буде блата", рекао је Шешељ.

Он је додао да су митинзи "слободна ствар", а каже и да на радикалским скуповима "никада није било насиља"."Нема никаквог разлога за забрану. Нама не смета контрамитинг, јер постоји тачно место где ћемо ми бити", рекао је Шешељ и истакао да ће скуп обезбеђивати СРС. 

"Ми никада нисмо изазивали туче са полицијом. ако нас полиција спречи, ми ћемо шетати по Хртковцима. Ако нас полиција нападне, ми ћемо одмах да седнемо на земљу. То је наша стара тактика, тада полиција не туче. Ако скуп буде забрањен - тако ћемо поступити", рекао је Војислав Шешељ. 

Додаје и да немају званично обавештење о забрани, већ само изјаву министра Небојше Стефановића. 

"У случају забране неће бити озвучења, неће бити бине. То полиција може да спречи. А да спречи грађане да слободно ходају - то је мало теже", рекао је.

Упитан зашто су баш изабрали Хртковце за одржавање митинга, Шешељ је казао да су то учинили јер је он противправно осуђен за злочин који се није десио у том месту и поновио да никада ниједан Хрват није протеран, већ да су они који су отишли претходно разменили имовину.

''У чему је проблем? Проблем је мој говор који није имао никаквог ефекта. Тај мој говор може бити говор мржње, а не може бити злочин против човечности. То су две различите ствари'', казао је Шешељ.

Наводећи да је за говор мржње Савет Европе препоручио новчану казну или годину дана затвора, Шешељ је истакао да ће из тог разлога и оборити пресуду којом га је Механизам за међународне кривичне судове осудио на 10 година затвора.

Шешељ је казао да се диви себи како је све успешно успео да уради у правом тренутку ''приликом посете хрватске делегације српском парламенту.“

''Ја сам неколико пута ''запалио'' Хрватску. Цела Хрватска ''гори'' од када сам се вратио са службеног пута. Прво сам се умешао у њихову предизборну кампању, па најавио долазак у Загреб, па запалио заставу испред амбасаде и сада ово. Када ми падне на памет, у стању сам да запалим целу Хрватску'', рекао је Шешељ.

Лидер радикала испричао је и да се срео са амбасадором САД у Србији Кајлом Скатом када је у Скупштини одржаван свечани рпијем поводом годишњице од формирања Исламске заједнице Србије, те да су се том приликом поздравили и попричали.

''Питао ме је како сам, а одговорио сам му да се спремам да преузмем власт. Он је на то питао ''како, када на видику нема избора'', на шта сам му рекао да ће ме погурати председник Трамп у знак захвалности што сам допринео његовој победи. Скат је на то казао да би то било опасно за цео свет и отишао'', испричао је Шешељ.

Он је истакао да нема правног основа за враћање његовог посланичког мандата и објаснио да се тај закон односи на онога ко је тек осуђен и треба да иде на служење казне, а не на некога ко је већ одлежао казну.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести